,Nelhal jsem.‘ Britský expremiér Johnson se kvůli koronavirové ,Partygate‘ vzdal mandátu poslance

Britský expremiér Boris Johnson v pátek oznámil, že se s okamžitou platností vzdává poslaneckého mandátu. Reagoval tak na obdržení zprávy parlamentního výboru, který zkoumal jeho kroky během pandemie covidu-19, zejména aféru spojenou s konáním večírků v době nejpřísnějších covidových uzávěr. Při vyšetřování šlo mimo jiné i o to, zda Johnson úmyslně lhal poslancům, před nimiž porušení vládních protipandemických pravidel popřel.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při vyšetřování šlo mimo jiné i o to, zda Johnson úmyslně lhal poslancům

Při vyšetřování šlo mimo jiné i o to, zda Johnson úmyslně lhal poslancům | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Odstoupení Johnsona, který loni skončil jako premiér, bude znamenat vypsání doplňujících voleb pro volební okrsek Uxbridge a South Ruislip, který konzervativní politik zastupoval v Dolní sněmovně od roku 2015.

Imunitní výbor britského parlamentu už v březnu v předběžné zprávě konstatoval, že existují důkazy, které vyznívají proti Johnsonovi. Předmětem vyšetřování bylo tvrzení tehdejšího premiéra z prosince 2021, že jeho kancelář neporušila pořádáním večírků žádná koronavirová opatření.

Johnson vydá vládní whatsappovou konverzaci z pandemie k vyšetřování. Sunak předání odmítal

Číst článek

Zpráva zkoumala, zda Johnson o porušování pravidel ve svém úřadu věděl, a zda tedy poslancům později úmyslně lhal.

„Nelhal jsem a věřím, že i (členové) výboru to v srdci vědí... Vědí velmi dobře, že když jsem mluvil ve sněmovně, říkal jsem to, co jsem tehdy považoval za pravdivé,“ uvedl v pátek Johnson.

„Stále nepředložili jediný kousek důkazu, že jsem vědomě a lehkovážně uvedl sněmovnu v omyl,“ dodal.

Kvůli aféře nazývané Partygate Johnson už dříve dostal pokutu, stejně jako dalších více než 80 lidí. Celkem 16 večírky a dalšími setkáními, které se konaly koncem roku 2020 a v první polovině roku 2021 v londýnské úřadovně premiéra v Downing Street, se už zabývalo nezávislé vyšetřování úřednice Sue Grayové a později i policie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme