Kipyegonová zaběhla nejrychlejších 5000 metrů všech dob. Ovládla závod Diamantové ligy v Paříži

Keňanka Faith Kipyegonová po týdnu znovu překonala světový rekord. Zatímco minulý týden ve Florencii se dostala do čela historických tabulek na své oblíbené patnáctistovce, při dalším mítinku Diamantové ligy v Paříži zaběhla rekordní čas na trati 5000 metrů. V přímém souboji porazila dosavadní světovou rekordmanku Letesenbet Gideyovou z Etiopie a výkonem 14:05,20 minuty ubrala z jejího maxima 1,42 sekundy.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Faith Kipyegonová závodí v letošní sezoně ve výborné formě. Po překonání rekordu na 1500m přepisuje historické tabulky i na trati 5000 metrů

Faith Kipyegonová závodí v letošní sezoně ve výborné formě. Po překonání rekordu na 1500m přepisuje historické tabulky i na trati 5000 metrů | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

Devětadvacetiletá Kipyegonová je z patnáctistovky dvojnásobnou olympijskou vítězkou, ale pětku na dráze běžela jen dvakrát v roce 2015. Od té doby měl její osobní rekord hodnotu 14:31,95. S přispěním rekordmanky Gideyové, které nastoupila v závěrečné dvoustovce, z něj ubrala více než 26 sekund.

Nejlepší světový výkon zaběhl i norský mílař Jakob Ingebrigtsen, který v Paříži zaběhl dvě míle za 7:54,10 a o více než čtyři vteřiny vylepšil světový rekord, který na této netradiční trati držel od roku 1997 Daniel Komen. 

Nejrychlejší steeple všech dob

Etiopan Lamecha Girma na Diamantové lize v Paříži překonal 19 let starý světový rekord Saida Saífa Šahína v běhu na 3000 m překážek. Steeple zvládl v čase 7:52,11 minuty a z výkonu keňského rodáka, který reprezentoval Katar, ubral 1,52 sekundy.

Zatímco generace elitních steeplerů na Šahínův výkon útočily marně, Girma ho pokořil ve 22 letech. Zvládl to po dlouhém sóloběhu. Navázal na úspěch z haly, kde se dostal do čela historických tabulek na 3000 metrů. Osobní rekord na 3000 metrů překážek z loňské Zlaté tretry v Ostravě si vylepšil o 6,57 sekundy.

První start v Diamantové lize od roku 2019 neproměnila Sydney McLaughlinová-Levroneová ve vítězství. Světová rekordmanka na 400 metrů překážek vstoupila od sezony na hladké čtvrtce a při náběhu do cílové rovinky vedla, jenže pak ji přespurtovala úřadující vicemistryně světa Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky. Časem 49,12 překonala rekord mítinku, třiadvacetiletá McLaughlinová-Levroneová udržela druhé místo a vylepšila si osobní rekord o více než tři desetiny na 49,71.

Rychlé sprinty

Stovku bez úřadujícího mistra světa Freda Kerleyho vyhrál jiný Američan Noah Lyles. Díky silnému závěru finišoval za 9,97 sekundy. Olympijský vítěz Marcell Jacobs vstoupil do seriálu po problémech se zády sedmým místem za 10,21 sekundy.

Američan Grant Holloway letos jako první zaběhl 110 metrů překážek pod třináct sekund, zvítězil za 12,98. Výškařská soutěž byla tentokrát bez ukrajinské hvězdy Jaroslavy Mahučichové. Zvítězila stříbrná olympijská medailistka Nicola Olyslagersová z Austrálie, která napotřetí překonala 200 centimetrů a stala se po Mahučichové druhou „dvoumetrovou“ skokankou této venkovní sezony.

Výborně zahájila sezonu britská půlkařka Keely Hodgkinsonová. Stříbrná olympijská medailistka a úřadující vicemistryně světa vylepšila vlastní národní rekord o jedenáct setin na 1:55,77 a s velkým náskokem se dostala do čela letošních světových tabulek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme