Polsko připravuje novelu zákona o záchranářích, lékař má podle ní jezdit jen v každé desáté sanitce

V Polsku ubývá lékařů sloužících v záchranné službě. Vláda proto připravuje novelu, která upraví poměr mezi specializovanými a běžnými sanitkami. Někteří lékaři ale varují, že se tím výrazně zhorší péče o pacienta. Novela navíc počítá s rozšířením pravomocí záchranářů.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sanitky odvezou muže na jednotku intenzivní péče

V Polsku jezdí dva druhy sanitek, odborné a základní (ilustrační foto) | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V Polsku jezdí dva druhy sanitek, a to odborné, se kterými jezdí lékař, a potom základní, ty jsou obsloužené jen záchranáři. Rozdíl je také v tom, že Státní zdravotní fond platí za výjezdy a odpracované hodiny odborných sanitek víc než za základní.

Osm žen žalovalo Polsko kvůli protipotratovým zákonům. Evropský soud požadavek zamítl

Číst článek

Zároveň se každoročně snižuje počet odborných sanitek na žádost ředitelů záchranných služeb, kteří tvrdí, že nemohou sehnat dostatek lékařů ochotných sloužit v záchranné službě. Tento úbytek má svůj původ v době pandemie koronaviru, kdy většina lékařů sloužila v nemocnicích na covidových odděleních.

Tehdy, aby záchranná zdravotní služba nebyla ztrátová, tak souhlasil Státní zdravotní fond, že bude proplácet hodiny služeb sanitek bez lékaře stejně, jako kdyby tam lékař byl. To už ale neplatí a zároveň se lékaři často z nemocnic nevrátili zpátky do záchranné služby. V současnosti je tak v zemi 360 odborných záchranných týmů z celkových 1600.

Tento počet se má ještě snížit podle novely připravované poslanci strany Právo a spravedlnost, který počítá se 160 odbornými sanitkami. Na deset záchranných týmů by tak připadal jeden specializovaný s lékařem.

To, že je nedostatek lékařů, kteří by měli zájem o záchrannou službu, ale rozporuje například Ignacy Blaumberg, což je šéf polského sdružení pro akutní a urgentní medicínu a medicínu katastrof a mnohaletý lékař záchranné služby. Podle něj je v některých vojvodstvích zhruba třetina sanitek s lékařem.

Stěžuje si ale, že než aby stát hledal cestu, jak toho dosáhnout v dalších vojvodstvích, tak raději hledá úspory. Současný prezident polského svazu záchranářů se ale ani k této, ani k jiným případným chystaným změnám zatím nevyjádřil.

Pravomoci záchranářů

S návrhy přišlo ministerstvo zdravotnictví, které v současnosti vede Adam Niedzielski. Další představená změna se kvůli úbytku lékařů týká i rozšíření pravomocí záchranářů, kteří nejsou plnohodnotnými lékaři s druhou atestací z urgentní medicíny.

‚Tento postup jsem ještě neviděl,‘ říká vyšetřovatel smrti další těhotné Polky. Zemřela po odumření plodu

Číst článek

První podobný návrh padl už před rokem a vyvolal velkou kritiku lékařů. Ta se týkala intubace, tedy úkonu, kdy na zajištění dýchání lékař ústy pacienta zavede trubičku do plic. Intubace se provádí například v případě zástavy srdce, kdy ochabnou i ostatní svaly, ale také v případě, že hrozí zneprůchodnění dýchacích cest.

Jedná se o velmi náročný úkol, ke kterému lékaři podávají pacientovi ještě myorelaxancia, což jsou léky, které snižují napětí svalů. Při zavedení trubičky se totiž stáhne hrtan, což je obranná reakce organismu před cizím tělesem.

Intubaci běžně provádějí anesteziologové a lékaři intenzivní péče. Podle anesteziologického sdružení PTAiIT může taková změna znamenat, „přímé ohrožení života a zdraví pacientů a vystavování záchranářů právní odpovědnosti“.

Zároveň upozorňují, že záchranář má hlavně co nejrychleji dopravit pacienta k dalšímu odbornému ošetření, a ne operovat sám rovnou v sanitce. Jsou ale i lékaři, kteří tvrdí, že se správným výcvikem a školením to záchranář zvládne, takový názor zastává například zástupce okresní nemocnice v Bohni Jaroslaw Gucwa.

Kateřina Havlíková, bko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme