Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Generativní AI Adobe Firefly bude nově dostupná pro firmy

9.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Generativní AI Adobe Firefly bude nově dostupná pro firmy
Před čtvrt rokem představila společnost Adobe svou generativní AI Adobe Firefly. Ta se nyní dostává do firem, kde ji mohou využívat zaměstnanci a dokonce ji natrénovat na svůj grafický styl.
V březnu se objevil nový hráč na poli generativní AI. Jmenuje se Adobe Firefly a jde o generativní AI pro tvorbu obrázků. Společnost Adobe nyní tento AI systém oznamuje pro firmy (Adobe Firefly for Enterprise). To znamená možnost využití systému v aplikacích Adobe (např. Photoshop, Express), ale také ho zabudovat do vlastních aplikací. Zajímavostí je ale především to, že firmy mohou vzít Firefly a natrénovat ho na svůj vlastní designový styl. Obrázky, texty a další grafické výtvory by tak měly odpovídat tomu, jak se firma designově prezentuje.
 
Adobe Firefly
 
Předpokládá se, že během 2 let se potřeba obsahu ve firmách znásobí 5krát, a generativní AI může být jedním ze způsobů, jak vše zefektivnit. Myšlenky se mohou mnohem rychleji zhmotnit ve výsledný obsah nebo obsah vedoucí k němu. Není však zatím jasné, jaká bude cenová politika pro firmy, ale ani pro tvůrce, na jejichž obsahu bylo Firefly natrénováno.
 
Adobe Firefly
 
Společnost k tomu využila obrovskou databázi fotografií a ilustrací ze své fotobanky Adobe Stock (původně Fotolia). Stejně jako u Shutterstocku, i zde by měli být tvůrci kompenzování, tento model se ale teprve stále vytváří a je velkým otazníkem, co z toho nakonec vypadne. Adobe bývá ke svým fotografům obvykle poměrně štědrý (aplikace zdarma, nadprůměrně vysoké provize,...), tak z toho snad vznikne model, se kterým budou lidé alespoň trochu spokojeni. Prozatím se na Adobe snesla spíše vlna kritika, protože na datech se už dávno trénovalo, aniž by o tom fotografové byli informováni.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.