Vydatný déšť ve Frenštátě podemlel železnici, na Opavsku vytopil 20 nemovitostí

9. červen 2023 23:11

Přívalový déšť na Opavsku zaměstnal hasiče. Ve Štáblovicích a Mikolajicích voda zatopila několik sklepů. Obě vesnice jsou v údolí a stekla do nich voda z okolních polí. Ve Štáblovicích přetekla požární nádrž,  kanalizace pak nestačila vodu odvést.

„Pět jednotek hasičů zasahuje v obci Štáblovice, kde čerpají především vodu ze sklepů. V obci Mikolajice občané odčerpávají vodu za pomoci vlastních sil, v podstatě jen v jednom případě pomáhá dobrovolná jednotka z Mikolajic,“ uvedla před 17. hodinou mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Voda zaměstnala hasiče i na dalších místech Moravskoslezského kraje. „Na Frýdecko-Místecku zasahujeme v obci Fryčovice. Další zásahy evidujeme na Novojičínsku. I tam se jedná o čerpání vody,“ dodala mluvčí.

Podemletá trať

Vydatný déšť dnes odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění okolo deseti minut. ČTK o události informoval mluvčí Správy železnic.

Voda poškodila trať mezi Valašským Meziříčím a Ostravou po 18:00. „Vlaky v úseku Kunčice pod Ondřejníkem až po Frýdlant nad Ostravicí a opačně mohou nabírat zpoždění deset až 30 minut,“ uvedly na svém webu České dráhy.

„Trať je průjezdná. Soupravy ale musejí projíždět pomaleji. Na místě už jsou naši technici a začali s opravou. Jak dlouho potrvá, ještě není jasné,“ řekl mluvčí Správy železnic.

autoři: František Kuča , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio