Vesnicí Středočeského kraje roku 2023 je obec Ledčice na Mělnicku
Ledčice. FOTO: Středočeský kraj a ledcice.cz

Vesnicí Středočeského kraje roku 2023 je obec Ledčice na Mělnicku

10. 6. 2023

Vesnicí Středočeského kraje roku 2023 je obec Ledčice. Vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku se dnes konalo v sídle Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Do 27. ročníku se přihlásilo 15 obcí, o čtyři více než loni.

Zlatou stuhu pro vítěze krajského kola převzali zástupci obce od hejtmanky Petry Peckové. „Blahopřeji vítězné obci k úspěchu v krajském kole a samozřejmě budeme fandit i v kole celostátním. Soutěž Vesnice roku je specifická tím, že nestačí jen nějaká dílčí práce několika lidí, nebo odeslat odkaz na webové stránky. Vyžaduje dlouhodobou přípravu a zapojení co nejvíce místních obyvatel. Pak je výsledek přesvědčivý. Často v obci vzniknou nová hezká místa, lidé mají možnost se více poznat a společné schůzky spojené s organizací soutěže Vesnice roku často přerostou v pravidelná setkání přátel. Děkuji všem obcím, které se zapojily, a blahopřeji i k úspěchům v dalších dílčích kategoriích,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková. Ta zároveň v rámci soutěže udělila Cenu hejtmanky Středočeského kraje Věslavu Michalikovi, in memoriam, za příkladný a vyvážený rozvoj obce Dolní Břežany s důrazem na kvalitní urbanismus a architekturu, vizi budoucnosti, důraz na inovace, vědu a výzkum.

Vítězná středočeská obec Ledčice leží na rozhraní oblastí Mělník, Kralupy nad Vltavou a Roudnice nad Labem. Žije zde zhruba 600 obyvatel.  Obec zaujala komisi svou komplexností v rozvoji. Žije aktivním a bohatým sportovním, kulturním a společenským životem. Komise ocenila i zdařilou rekonstrukci školy včetně přilehlého hřiště s moderním povrchem a využití půdních prostor pro družinu. Další venkovské stavby, které jsou součástí centra obce, se podařilo získat do vlastnictví za účelem zachování venkovského rázu obce. Silnou stránkou obce je podle komise přístup ke strategickému plánování a všestrannému rozvoji obce. V soutěži Vesnice roku už obec získala Bílou stuhu (2004) a Zelenou stuhu (2006).

VesniceRoku.JPG

DSC00567_.jpg

V GASKu se vyhlašovaly i další dílčí ceny, takzvané Stuhy. Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získala obec Kněžice. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obdržela obec Chorušice. Bílou stuhu za činnost mládeže má městys Davle. Modrou stuhu za společenský život komise udělila obci Bukovno.

S oceněními jsou spojené i finanční odměny. Za Modrou, Bílou a Oranžovou stuhu je to 600 000 korun, za získání Zelené stuhy náleží vítězné obci 500 000 korun. Vítěz krajského kola získává ke zlaté stuze 1 milion korun. Zároveň postupuje do celostátního kola, stejně jako nositelé Oranžové a Zelené stuhy.

Soutěž Vesnice roku vyhlašují Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku 2023 se konalo dnes v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Ocenění budou slavnostně předána zástupcům obcí ve vítězné obci v sobotu 29. 7. 2023.

města a obce Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.