Chlapce kouslo klíště a dostal vyrážku. Nyní matka varuje před skrytým nebezpečím

Nemocný chlapec leží v posteli
Fotografie: Unsplash

Pobyt venku přináší jisté riziko dostání nemoci, přenášené klíštětem. Malý chlapec o tom ví své, po kousnutí klíštětem mu šlo o život.

Mason je pětiletý chlapec, který jel na návštěvu k prarodičům. Tam si hrál venku s kamarády, hráli fotbal, nejrůznější hry a k večeru seděli všichni dohromady u ohně. Před spaním se šel rychle umýt, když v tom našla jeho babička v jeho pupíku klíště. Dle zásad správného vytahování klíštěte jej vyjmuli a mysleli si, že je vše v pořádku. Bohužel nebylo. Okolí začalo být zarudlé a oteklé, první příznaky boreliózy. Urychleně jeli k lékaři, kde mu předepsali antibiotika. Ale vyrážka na Masonově těle se rozšiřovala rychlostí blesku.

Špatná diagnóza

Kromě vyrážky měl horečku a bolela ho hlava. Lékaři jeho matce v nemocnici odpověděli, že je s ním vše v pořádku, ať dodělají léčbu antibiotiky, že zaberou. Bohužel neměli pravdu. S tím se ona ovšem nechtěla smířit a začala si sama hledat informace. V USA byl v roce 2018 proveden výzkum, ve kterém se zjistilo, že kousnutí klíštětem s nějakou chorobou se zvýšilo 3x, za posledních 15 let. Během chvíle si byla schopna i zjistit, jaké další nemoci se dají klíšťaty přenášet. Jednou z nich byl i tyfus, který, dle příznaků, měl i právě Mason. Jeli s ním okamžitě k veterináři.

Bezpečná technika s pinzetou na odstranění klíštěte: Jediná chyba může stát člověka zdraví

Veterinář mu udělal testy, díky kterým se vše potvrdilo. Důvodem, proč navštívili zvěrolékaře bylo, že věděl více informací ohledně nakažených zvířat než doktoři v nemocnici. S papíry, na kterých byla celá diagnóza napsaná, odjeli do nemocnice. Tam již šlo vše hned a rychle, Mason byl hospitalizován, dostal antibiotika a zůstal tam na pozorování. Jeho matka se snaží varovat před touto nemocí, která se dá lehce zaměnit za boreliózu. Nechce, aby si další lidé museli projít tím, co oni, jelikož to pro ni bylo několik neprospaných nocí a mnoho stresu.

Chlapec se zarudnutím na tváři
Fotografie: Unsplash

Nebrat kousnutí na lehkou váhu

Příznaky tyfu jsou velmi podobné jako u boreliózy, bolest hlavy, horečka nevolnost. Jen jeden příznak je trochu jiný, vyrážka není pouze v místě kousnutí, nýbrž se rozšiřuje po celém těle. Lékař musí pacientovi předepsat antibiotika. Je důležité jet okamžitě do nemocnice, nemoc je totiž smrtelná, pokud se diagnóza nezjistí včas. Podle USA TODAY se toto stalo jedné dvouleté dívce, která byla taktéž kousnuta klíštětem. Lékaři zaměnili boreliózu s tyfem. Kousnutí by člověk neměl brát na lehkou váhu a skutečně věnovat pozornost i té nejmenší změně na těle.

Zdroj: USA Today

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*