Senioři v hledáčku podvodníků. Moje zkušenost s phishingem
Ilustrační foto: Pexels

Senioři v hledáčku podvodníků. Moje zkušenost s phishingem

10. 6. 2023

Phishing je název pro takový způsob podvodu, který má za cíl získat vaše osobní údaje – například hesla k bankovnímu účtu nebo čísla platebních karet.

„Dobrý den, tady ČSOB, máte chvíli čas? Rádi bychom si ověřili jeden váš platební příkaz,“ ozval se začátkem dubna  příjemný mužský hlas v telefonu. 

„Dobrý den. Ano, o co jde? “

„Dávala jste příkaz k úhradě 8 800 korun?“

„Ano,“ odpověděla jsem po chvíli přemýšlení. Nemusela jsem přemýšlet příliš dlouho, protože šlo o jednorázovou větší částku.

„Potřebovali bychom ověřit, jestli jste skutečně dala příkaz opakovaně, přesněji řečeno, ještě třikrát. Třikrát za sebou po dvou minutách, celkem je to 35 200 korun," pokračoval volající.

„Ne! Jen jednou!“ Cítila jsem, jak mě začíná ovládat nervozita a v hlavě se roztáčí vír myšlenek souvisejících s penězi placenými před pár dny zubařce.  

„Spojíme se s vaší bankou, abychom chybu odstranili. Jakou máte banku?“

„Neplaťte! Zajdu na pobočku a všechno projednám osobně,“ reagovala jsem tentokrát bez váhání.

„Ale to je moje práce. Musíme to vyřešit neprodleně, jinak vám peníze odejdou z účtu a mohla byste mít problémy s jejich vymáháním,“ zvýšil volající hlas. „Tak jakou máte banku?“ Nastala dlouhá odmlka, které se v hudbě říká generální pauza, a já si uvědomila naléhavost i změnu tónu hlasu neznámého. Navíc, už od dětství nesnáším, když na mě někdo tlačí nebo zvyšuje hlas. 

"Vaše práce, vaše práce, ale moje peníze," bránila jsem nepřesvědčivými argumenty svoje úspory. Muž mě přerušil a následovala smršť slov, jimž jsem přestávala rozumět, věty nedávaly smysl a umocňovaly můj zmatek až  do bodu zlomu, kdy jsem si plně uvědomila co nesedí. Co je to za profesionálního bankéře, který neovládá emoce a na klienta zvyšuje hlas? Jako mávnutím proutku chaos v hlavě ustal, stres ustoupil a řetězce dosud rozsypaných myšlenek se spojily v logicky uspořádaná fakta. Podvodník!

"Po telefonu nebudu víc řešit, spojím se se svojí bankou. Nashl..." Nedořekla jsem, volající mezi tím bez rozloučení zavěsil.

 

Celou záležitost, včetně čísla volajícího, jsem oznámila bance jako podezření na phishing. Případ šetří policie. Před pár dny, zhruba po měsíci od události, mě pracovnice banky opět oslovila. Požádala o souhlas, zda mohou můj případ projednávat i s telefonním operátorem.  

Přiznám se, že jsem unikla podvodu jen o vlásek. Klíčovým stresovým faktorem byla tentokrát přesná částka 8 800 korun, kterou podvodný bankéř znal. Kde informaci získal se asi nedozvím a na náhody moc nevěřím. Co to bude příště? A protože to není můj první případ, něčemu podobnému jsem čelila v prosinci minulého roku, psala jsem o tom v článku názvaném "Podvodníci na inzerát", rozšířila jsem si pojištění o krytí neoprávněných transakcí prostřednictvím karet, mobilního či internetového bankovnictví, a to včetně phishingu. Uvažuji také o vyšším stupeni zabezpečení ochrany dat v počítači.
 

banky peníze šmejdi
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.