Je jí krásných 102 let. Bývalá lékařka zřejmě našla klíč k dlouhověkosti

Fotografie: Hippopx

Celý život pracovala jako lékařka. Nyní je jí úctyhodných 102 let a stále si dělá 10leté plány, čeho všeho by chtěla ještě docílit a jak pomoci lidem, kteří to potřebují.

Doktorka Gladys McGarey během svého 102 let dlouhého života pomohla tisícům dětí po celém světě. Americká lékařka a porodní asistentka už sice nemá oprávnění k výkonu povolání, ale dodnes působí jako konzultantka a ve svých knihách se se čtenáři dělí o své zkušenosti a sdílí rady ohledně životního stylu a zdraví.

Přístup k životu a medicíně

Gladys ve svém pokročilém věku stále žije aktivním životem – ráda plete, poslouchá audioknihy a setkává se se svými přáteli. Kromě toho je zdravé stravování důležitou součástí jejího života. K snídani obvykle jí cereálie s rozinkami a šťávu ze švestek. K obědu si dává salát a k večeři polévku. „Tohle je rutina, která mi vyhovuje. Je důležité, aby každý našel to, co je pro něj správné,“ uvedla při jednom z rozhovorů.

Přístup k medicíně si uchovává celý život stejný – domnívá se, že kromě fyzického stavu pacienta je potřeba věnovat pozornost také psychickému a sociálnímu stavu, neboť všechno dohromady ovlivňuje jeho zotavení.

Tajemství „správného stárnutí“

Podle Gladys je tajemstvím „správného stárnutí “ vždy nacházet nové cíle a mise a vědět, jak hodláte čas na Zemi, který vám byl dán, strávit. Proto ve své knize doporučuje, že bez ohledu na věk bychom si měli vždy dělat plány na nejbližších 10 let. „Je to doba dostatečně vzdálená, aby udržela naši životní sílu aktivní. Přesto je dost blízko k tomu, abychom něčeho dosáhli a znovu plánovali.“

Spokojená stará paní dělá prstové srdíčko
Fotografie: Unsplash

Jejím vlastním 10letým plánem je vytvořit vesnici, která je sama „živou medicínou“, kde lidé všech věkových kategorií od miminek po seniory mohou žít spolu v harmonii a pečovat o sebe navzájem. „Stále si myslím, že mám co dělat, a stále na tom pracuji,“ řekla.

Zdroj: NLC

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]