Nejdůležitější fakta o ženském hormonu

Jak přesně působí estrogen na naše tělo? Vyskytuje se ženský pohlavní hormon pouze u žen? A co s tím má společného jídlo?

Estrogen je běžný termín, se kterým se někdy setkala pravděpodobně každá žena. Vždyť jde o ženský pohlavní hormon, který hraje důležitou roli v menstruačním cyklu a je také velmi důležitý pro plodnost a těhotenství. A věděli jste, že se estrogen nenachází jen u žen, ale v malém množství i u mužů – například ve varlatech.

Funkce a účinky estrogenu

Estrogeny například způsobují ovulaci, podílejí se také na řízení menstruačního cyklu, a když otěhotníte, připraví dělohu. Trio estradiol, estron a estriol ovlivňuje vývoj ženských pohlavních znaků během puberty a také ovlivňuje zadržování vody v tkáních a kostech, stejně jako hladinu cholesterolu a imunitní systém.

Ženský pohlavní hormon není důležitý pouze pro hormonální zdraví žen, ale také pro zdraví mužů. V mužském organismu ovlivňuje mimo jiné kostní metabolismus a plodnost.

Příznaky nedostatku estrogenu

Je přirozené, že vaječníky přestávají fungovat, jak stárneme, což zase snižuje produkci estrogenu. Klíčové slovo menopauza. Během menopauzy prochází ženské tělo kompletní hormonální změnou. S tím se nedá nic dělat. Ale samozřejmě pomáhá řešit to předem. Pak nejen víte, co můžete očekávat, ale můžete také identifikovat případný nedostatek a podle toho jednat.

Typickými příznaky jsou například návaly horka, poruchy pocení a spánku i ztráta libida, bolesti kloubů, tachykardie, ale také snížená výkonnost, nesoustředěnost nebo depresivní nálady. I když nelze s jistotou říci, že tyto potíže jsou zcela způsobeny ženskými hormony. Mohou mít i jiné příčiny. Pokles hladiny estrogenu může také zvýšit riziko osteoporózy.

Nedostatek estrogenu se však může ve skutečnosti objevit i před menopauzou. U mladších žen se projevuje například nepřítomností nebo nepravidelností menstruace, krvácením mezi menstruacemi nebo i neplodností.

Jak zvýšit estrogeny

Neexistuje žádné univerzální řešení pro nápravu nedostatku estrogenu. V období menopauzy je možností například hormonální léčba nebo hormonální substituční terapie. Podle situace se umělé estrogeny a progestiny podávají mastí, čípky, tabletami nebo náplastmi. Než ale něco takového zkusíte, rozhodně byste si měla nechat poradit od lékaře a promluvit si o možných rizicích.

Chcete dostat své hormony zpět do rovnováhy přirozenou cestou? Pak jsou dobrým klíčovým slovem rostlinné fytoestrogeny, jako jsou isoflavony a lignany. V lidském organismu se vážou na receptory pro estrogeny a mají podobný, ale mnohem menší vliv na metabolismus hormonů.

Rostlinný protějšek tělu vlastních hormonů najdeme především v asijské kuchyni. Což je samozřejmě způsobeno sójou, která se mimo jiné zpracovává na tofu, tempeh nebo miso.

Lněná semínka patří do každé domácnosti příznivců superpotravin. Mnozí možná netuší, že kromě cenných mastných kyselin a vlákniny jsou bohaté na fytoestrogeny, zejména lignany. Které další potraviny obsahují také fytoestrogeny? Najdete je v žitu, ořeších, česneku, olivách, brokolici, květáku, růžičkové kapustě a jahodách a také brusinkách a sušeném ovoci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat