Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plevel na talíři / foto: shutterstock

Poklady v podobě plevele a kytek ze zahrádky můžeme použít do salátu a smoothie

Chcete pro své tělo něco udělat? Máte rádi saláty a smoothie? Sáhněte po některé kytce z louky, nebo rovnou po nenáviděném plevelu a bude to bašta.

Plevel nebo kytka z louky jako zdroj vitamínů a prospěšných látek, a ještě si pochutnáte

Jaro máme v plném proudu a příroda nám nabízí neomezené bohatství, které je často opomíjené. Salát z okurky nebo rajčat sice chutná, ale není to nic nového. Co zkusit něco netradičního? Něco, co nás nic nestojí a je to přeplněné tělu prospěšnými látkami? Řeč je o květinách rostoucích volně na loukách a o plevelu, kterého se kolikrát marně snažíme zbavit z našich záhonků.

Rozkvetlá louka
Rozkvetlá louka – Zdroj: Shutterstock.com

Salát z mladých lístků pampelišky

To, že se dá z květů udělat výborný pampeliškový med a že kořen je blahodárný pro naše játra a pomáhá diabetikům, jistě víte, ale víte také, že listy chutnají podobně jako rukola a dají se stejně dobře použít do salátů? Zkuste a jistě neprohloupíte. Vaše zažívání, žaludek a močové cesty vám budou vděčné.

Pampeliškový salát
Pampeliškový salát – Zdroj: Shutterstock.com

Kontryhel obecný jako antioxidant

Mladé listy mají jemnou chuť a saláty doplní nejen barevně, ale působí jako antioxidant. Zároveň jeho sílu ocení ženy v klimakteriu, na který má pozitivní vliv.

Sedmikráska chudobka nejen hezky vypadá, ale i dobře chutná

Malý zázrak je, všemi známá, sedmikráska. Květy naše jídlo pozvednou nejen esteticky, ale především svými účinky na naše zdraví. Pomůže nám s hubnutím, nastartuje spalování, posiluje imunitu, a dokáže zahnat jarní únavu. Dalo by se říct, že malý kvítek sedmikrásky je velká energetická a prospěšná bomba.

Dobroty ze zahrádky
Dobroty ze zahrádky – Zdroj: Shutterstock.com

Ptačinec žabinec v záhonku nenávidíte, v jídle ho budete milovat

Žabinec, který je pohromou pro záhonky, je vlastně přírodní zázrak, který upravuje metabolismus, pomáhá při atopickém ekzému, pomáhá na kašel, v podobě šťávy rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání. Má nasládlou chuť a pro svoji jemnost skvěle chutná. Každý salát obohatí a jistě vám zachutná.

Mohli bychom jmenovat nepřeberné množství rostlin, které všichni známe a díváme se na ně jako na plevel. Přitom je to bohatý zdroj vitamínů a prospěšných látek. Takže hurá na louku a pak už si jen nechte chutnat při konzumaci salátu, ve kterém budete mít výše jmenované rostlinky, nebo květy violky, jetele, listy kopřivy, medvědího česneku, jitrocele, šťovíku a další běžně dostupné květiny, kytičky a plevele.

 

Zdroj:

.https://www.prozeny.cz/clanek/na-zahrade-pohroma-na-taliri-blaho-naucte-se-pouzivat-plevel-v-kuchyni-je-zadarmo-a-chutna-skvele-80026

 

Poklady v podobě plevele a kytek ze zahrádky můžeme použít do salátu a smoothie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!