Virtuální výstava odborníků z univerzity představuje hřbitovy Sudet

  7:50
Seznámit se s historickými hřbitovy Sudet teď mohou zájemci díky nové virtuální výstavě. Tu vytvořili odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni. Hřbitovy jsou cenným historickým pramenem a samotné náhrobky zajímavými řemeslnými nebo výtvarnými díly.

ZČU v Plzni připravila virtuální výstavu věnovanou historickým hřbitovům Sudet. Bývalý hřbitov Nový Svět u Borových Lad je jedním z případů, kdy se místo nepodařilo zcela zachránit. | foto: ZČU

„Historické hřbitovy jsou místa, na nichž je koncentrována historická paměť obce či regionu. Představují specifický a svérázný historický pramen, který uchovává cenné informace o životě a osudech obyvatel, jejich životním standardu, zvycích a tvořivosti, ale nepřímo také o hospodářském vývoji dané oblasti nebo soudobé módě,“ řekla Lada Wagnerová z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni.

Samotné náhrobky jsou zajímavými řemeslnými nebo výtvarnými díly, která odrážejí architekturu a umění dané doby. „Navzdory vzrůstajícímu zájmu občanských iniciativ i samospráv o jejich zachování nebo rehabilitaci jsou tyto památky na řadě míst stále ohroženy nevhodnou péčí, nebo dokonce zánikem,“ dodává řešitelka projektu Paměť hřbitovů: průzkum a dokumentace pro udržitelnou péči o sepulkrální památky v oblasti někdejších Sudet.

Ohrožené hřbitovy najdeme po celé republice

„Ohrožené hřbitovy najdeme po celém území naší republiky. Společně s mými kolegyněmi a kolegy jsme se však rozhodli představit téma historických hřbitovů na příkladu někdejších Sudet, tedy v oblasti s původně převažující většinou německého obyvatelstva, kde došlo v moderní historii k radikálnímu narušení kontinuity jazykové i kulturní a kde lze zánik částí nebo celých hřbitovů pozorovat na mnoha případech,“ vysvětluje Lada Wagnerová.

Mnohé památky již zachránit nejde a jsou upraveny pouze do pietní podoby, jak k tomu došlo například v části hřbitova Nový Svět u Borových Lad na Šumavě.

O některé se starají místní spolky – takovým příkladem je hřbitov Šitboř u Poběžovic na Domažlicku. Na některých je záchrana ještě možná a na své ochránce čeká, to je například hřbitov v obci Stvolny, části Manětína na Plzeňsku.

Prostřednictvím tří tematických okruhů – Místa, Lidé a Hroby a náhrobky – je výstava seznámí s některými známými i méně známými aspekty historických hřbitovů. První okruh se věnuje vývoji historických hřbitovů od josefinských reforem pohřbívání až do poloviny 20. století. Ukazuje jejich typické znaky, architektonické prvky, ale také dosud málo zkoumané téma vegetace na hřbitovech a její vzájemné interakce s objekty vytvořenými lidmi.

Druhý se zaměřuje na osobnosti zemřelých a další příbuzná témata, jako je problematika čestných hrobů, vojenských hrobů a kenotafů, ale také na využívání fotokeramiky na sepulkrálních památkách.

Okruh Hroby a náhrobky představuje náhrobek jako specifický objekt studia, ať už z hlediska použitého materiálu, charakteru a techniky provedení, výtvarného stylu nebo ikonografie.