Rusové spoléhají na čínskou pomoc. Na Ukrajině používají čísnké obrněné vozidlo. Tiger je poháněn americkým dieselovým motorem Cummins

Místo vlastních výtvorů Rusko vsadilo na čínské vozidlo Tiger 4×4. Takové rozhodnutí nutí k zamyšlení, proč Rusko raději pumpuje peníze do čínského zbrojního průmyslu než do svého vlastního.

Investice do domácího zbrojního průmyslu jsou v mnoha ohledech nejschůdnějším řešením při plánování vedení války. Nejenže má stát větší kontrolu nad výrobou, ale také zvyšuje hodnotu domácí ekonomiky. Zdá se však, že Rusko se touto logikou neřídí, což může být důkazem jeho neschopnosti kompenzovat škody způsobené útokem na Ukrajinu.

Při vyplňování mezer ve své výzbroji se spoléhá na Írán a Čínu, což dokládá nákup obrněných vozidel Tiger 4×4. Podrobnosti kontraktu uzavřeného mezi Rusy a čínskou společností Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing neznáme. Ví se jen, že vozy dostala čečenská jednotka Achmat, součást ruské Národní gardy, jak píše web Military Blog.

Vozidlo bylo vyvinuto na bázi terénního vozidla 4×4, díky čemuž je vysoce mobilní a může být použito v mnoha typech misí. Kromě řidiče se do čínského vozidla Tiger vejde až 10 vojáků v plné výstroji, kterým poskytuje krytí před palbou z ručních zbraní a palebnou podporu. Jako výzbroj lze použít kulomet nebo střešní raketomet. Je poháněn dieselovým motorem Cummins ISDE200-30 o výkonu 200 koní.

Tiger 4×4 je vysoce univerzální vozidlo, které lze mimo jiné použít pro doprovod konvojů, hlídání hranic, průzkumné mise nebo může fungovat jako mobilní odpalovací platforma pro drony. Lze jej použít také jako obrněnou zdravotnickou ambulanci nebo velitelské vozidlo. Díky své všestrannosti v kombinaci s velmi vysokou mobilitou se čínská vozidla prodávají po celém světě.

„Od začátku speciální operace jsme pro naše vojáky nakoupili více než tisíc kusů vojenské techniky, včetně 128 obrněných vozidel. Tím jsme odstranili problém s dopravním zásobováním čečenských jednotek Achmat, což v konečném důsledku ovlivnilo jejich vysokou efektivitu,“ informovali čečenští představitelé na Telegramu.

Zdroj: Military Blog; Telegram