Na skleničku s dekou. Vinaři na Uherskohradišťsku umějí zpříjemnit víkend

  9:54
Vinaři z Uherskohradišťska nabídli na letní sezonu novinku s názvem Otevřené sklepy. Dosud vítali návštěvníky jen v neděli, nyní otvírají každý pátek a sobotu. Až do října. Stačí si vzít deku, projít se třeba z centra Uherského Hradiště do části Sady a na kopci zazvonit ve vinařství Medek.

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Deku pak rozložíte v zahradě na posečenou trávu pod hlavami vinné révy, do ruky dostanete pohárek nefiltrovaného vína a s výhledem do okolní krajiny ochutnáváte. Nebo přijedete na kole, autem nebo s pejskem bez deky a usednete na zahradě pod pergolu. I tak může vypadat večer v rámci Otevřených sklepů.

Pro Uherské Hradiště je to novinka. Zapojených je pět vinařů a otevřeno bude mít vždy minimálně jeden z nich nebo i více současně.

„Kdyby v roce 2019 nepřišel covid, tak jsme takto otevřeli už tehdy, protože v Hradišti nebylo o víkendu kam jít na víno. Vinaři nebyli dostupní. Proto jsme teď vůbec neváhali. Je to k nám z města sice trochu dál, ale lákáme na naše přírodní nefiltrovaná vína, po kterých druhý den nebolí hlava,“ prozradil Jaromír Dvořáček z vinařství Medek.

Uherské Hradiště a celé Slovácko totiž patří k nejvyhlášenějším oblastem, kam návštěvníci za vínem často jezdí. S rozšířením nabídky pro turisty o kontakt se samotným vinařem a o zážitek z koštování přímo ve sklípku přišli zástupci městského informačního centra, města i samotných vinařů.

„Myslíme nejen na turisty, ale také na hradišťské obyvatele a možnosti trávení času s přáteli. I my si rádi posedíme a popovídáme u skleničky dobrého vína z místní produkce a také jsme rádi, že víme, kam na skleničku pozvat třeba víkendovou návštěvu,“ přiblížila Michaela Sakrajdová z infocentra.

Ochutnávka vína přímo u zdroje

Kromě vinařství Medek bude otevírat své sklepy také vinařství Čajka, vinařství Rochůz, vinný sklep U Lisu a Moja vinotéka. Po oba dny mohou zájemci přijít mezi 16. a 20. hodinou.

„Je to skvělý nápad, jak podpořit vinařství a vinaření v Hradišti. Všichni tady máme co ukázat a turista bude mít jistotu, že vždycky může zajít někam, kde bude otevřeno,“ doplnila Petra Dvořanová z vinařství Rochůz, které návštěvníci najdou cestou k přírodnímu areálu a skanzenu Rochus.

Možnost ochutnat v jeden den vína přímo u pěstitelů nabízejí i další oblasti Slovácka. Od května do října se střídají také vinaři v Mikulčicích, Hustopečích, Velkých Bílovicích nebo Blatnici pod Svatým Antonínkem.

„Návštěva sklepů přináší ojedinělý zážitek. Jsou srdcem a duší místních vinařů, kde se víno vyrábí, skladuje a nakonec prodává. Proto je to ta nejlepší příležitost ochutnat vína přímo u zdroje. Věříme, že v budoucnu se členská základna bude rozrůstat o další vinaře,“ dodala místostarostka Uherského Hradiště Pavlína Jagošová.

Nedaleko Hradiště otevírají své sklepy také vinaři na Velehradě a v sousední Modré, a to každý pátek a víkend až do 10. září.

13. června 2022

Autor: