Londýn: Ukrajina na několika místech fronty prolomila ruskou obranu

foto Ilustrační foto - Lidé zdraví z auta ukrajinské vojáky, kteří bojují proti ruské agresi, v Doněcké oblasti na východě UKrajiny, 14. května 2023.

Kyjev - Ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodin podnikla významné operace na některých místech na východní a jižní Ukrajině, informuje dnes ve svém pravidelném hlášení o vývoji ruské invaze do sousední země britská vojenská rozvědka. Podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ukrajinská armáda v pátek pokračovala v protiofenzivě na nejméně čtyřech místech fronty.

Britští zpravodajci tvrdí, že místy ukrajinské jednotky prorazily první ruskou obrannou linii, jinde je jejich pokrok menší. Ruské jednotky si vedly různě: některé provádějí slušné obranné operace, jiné prý poněkud chaoticky ustoupily a objevuje se stále více zpráv o tom, že Rusové mají ztráty, když se stahují přes vlastní minová pole.

Podle ISW ukrajinské síly v pátek pokračovaly v omezených protiofenzivních operacích u hranice Doněcké a Záporožské oblasti a dosáhly tam určitých taktických zisků. Ukrajinci pozemní útoky podnikali v noci na pátek i během pátku také v Záporožské oblasti a podle ruských zdrojů tam dosáhli zisků, píše ISW.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj podle portálu RBK Ukrajina informoval, že u Bachmutu se ukrajinským silám podařilo za poslední den postoupit v některých místech až o 1400 metrů. Ruská armáda proti ukrajinským pozicím podnikla osm náletů a asi 330krát je ostřelovala z děl a raketometů.

ISW si všímá také toho, že ruský prezident Vladimir Putin v pátek řekl, že ukrajinská protiofenziva začala, a že přiznal, že ukrajinské ozbrojené síly stále disponují útočným potenciálem. To je rozdíl oproti minulosti, kdy se Kreml snažil ukrajinské operace bagatelizovat.

Ukrajinské vedení stále oficiálně neohlásilo, že dlouho očekávaná protiofenziva začala. Prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v pravidelném večerním proslovu poděkoval všem vojákům, kteří "se v těchto dnech nacházejí v mimořádně těžkých bitvách". Řekl také, že se sešel s nejvyššími představiteli armády a mluvili "o ukrajinských defenzivních postupech, o ukrajinských ofenzivních postupech a o ukrajinských ziscích na frontových liniích".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď