Milujete vajíčka? Pak byste měli vědět, jaký je nejzdravější způsob jejich přípravy

Čerstvá vejce v proutěném košíku Nitr / Shutterstock.com

Vysoký cholesterol a obsah tuku – není tomu tak dávno, co se společnost vajíček obávala a odborníci doporučovali maximálně jedno vejce týdně, ideálně pouze jeho bílek. Této hysterii kolem vajec už naštěstí odzvonilo, přesto se však stále najdou tací, kteří se jim vyhýbají. Jsou jejich obavy oprávněné?

Přečtěte si také

ČOI kontrolovala zákaz prodeje alkoholu a tabáku nezletilým. Polovina prodejců mladistvým zakázané výrobky prodala

Co obsahuje vejce?

Už vás někdy napadlo, co se vlastně skrývá ve vajíčku? Je v něm všechno, co potřebuje kuře, aby se vylíhlo na svět. To znamená, že pod skořápkou je nacpaná doslova veškerá energie pro vznik nového života – a že je jí opravdu hodně. Byla by škoda tento drahocenný zdroj živin nevyužít.

Bílek

Bílek tvoří dvě třetiny celého vajíčka. Co obsahuje? Je složen z vody a bílkovin – dalo by se říct, že jde o jakýsi bílkovinný roztok. Mnoho sportovců si kupuje drahé proteiny, z nichž některé jsou opravdu pochybné kvality a plné chemických látek – přitom by si však mohli po tréninku pochutnat na vařeném bílku. Bílkovina ve vejcích je pro člověka velmi dobře stravitelná a využitelná, po tréninku je nicméně lepší sníst opravdu jen bílek pro regeneraci svalů a žloutek si nechat až na později.

Vejce v akci

Žloutek

Co obsahuje žloutek? Dlouho opovrhovaný žloutek je také z větší části tvořen vodou, dále se v něm nachází tuk, bílkoviny a menší množství sacharidů (to je však zanedbatelné). Tolik obávaný cholesterol ve žloutku sice taktéž najdeme, ale jeho nežádoucímu ukládání brání lecitin, který je zde také přítomen. Dále žloutek nese minerální látky a široké spektrum vitamínů.

Různé druhy úpravy vajec - syrové, natvrdo, volské oko, omeleta, míchaná vajíčka Lenasirena / Shutterstock.com

Jak dlouho vařit vejce?

Vaření

Z hlediska zdravé výživy je nejzdravější vejce připravovat samostatně, bez přidání dalších tuků. Tento bod splňuje prosté vaření ve skořápce, kdy dojde k sražení bílkovin a ztuhnutí uvnitř skořápky a žádné látky se neztratí ve vodě. A je celkem jedno, jestli máte rádi vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo.

Pošírování neboli ztracená vejce

Velmi dobře je na tom i pošírované či ztracené vejce. Příprava je poměrně technicky náročná, ale poradíme vám malý trik, díky kterému nebudete muset trnout hrůzou, že se vám ve víru vody bílek nespojí – přiveďte k varu dostatečné množství vody, přidejte trochu octa, vložte do vroucí vody naběračku a do ní nalijte vejce, které jste si předem vyklepli do misky. Tato metoda je zárukou úspěchu.

Smažení

Míchaná vajíčka na másle se snadno stanou velkou kalorickou bombou – můžete se uklidňovat, že přijatým tukem určitě rozpustíte všechny vitamíny, ovšem i tak jde o slušný nášup. Pokud navíc přidáte slaninu nebo nastrouhaný sýr, s kalorickou hodnotou se snadno vyšplháte až na plnohodnotný oběd.

Poměrně zdravě vychází naopak volské oko – pokud jej uděláte na nepřilnavé pánvi, nemusíte použít ani žádný další tuk. Skvělým pomocníkem vám bude také poklička, která zajistí rovnoměrné propečení, žloutek zůstane polotuhý, a přitom nedojde ke spálení bílku.

Vaječné muffiny na talíři Elena Veselova / Shutterstock.com

Tipy na nejlepší zdravá jídla z vajíček

Recept na vaječné muffiny

Pokud jste věčně v pohybu a potřebujete rychle doplnit energii, připravte si tuto zajímavou variaci na muffiny:

  1. Rozbijte do misky pět vajec, přidejte vysokoprocentní šunku, nastrouhaný sýr a dochuťte pepřem a solí.
  2. Směs rozdělte do silikonových formiček na muffiny a pečte asi dvacet minut.

Do půl hodiny máte zdravou svačinku, která je plná bílkovin – a vyjde rozhodně levněji a obsahem látek lépe než kdejaká proteinová tyčinka.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Recept na šakšuku

Trochu exotiky nikdy nezaškodí – pokud máte rádi bylinky a koření, vyzkoušejte tento tradiční izraelský pokrm plný vůní a chutí:

  1. Na trošce oleje orestujte papriky, rajčata a cibuli.
  2. Přidejte trochu protlaku a okořeňte římským kmínem, solí a pepřem.
  3. Na závěr udělejte ve směsi důlek, kam vyklepnete vajíčka, a dejte vše na chvíli dodělat do trouby pod gril.
  4. Fantazii se meze nekladou, proto přidejte podle chuti například česnek, zázvor, špenát nebo žampiony.

Nezapomínejte, že dlouhým varem se z potravin vytrácí živiny a vitamíny. Pro zachování ideálního poměru látek je tedy dobré šetrné vaření nebo dušení při nižších teplotách.