Nezaměstnanost klesla také v květnu. Kdo chce pracovat už práci našel

Přidat na Seznam.cz

V květnu 2023 klesla nezaměstnanost v Česku oproti dubnu o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Loni v květnu bylo bez práce 3,2 procenta Čechů. Bez zaměstnání je aktuálně zhruba 254 tisíc Čechů, uvedl portál Businessinfo.cz.

Statistiky zveřejnil Úřad práce ČR. Česko bylo v Evropské unii dlouho premiantem (podle dat Eurostatu 2,7 %, průměr EU je 6 procenta), nyní je na druhé pozici. Ekonomové předpokládají, že poptávka po pracovní síle v dalších měsících ještě poroste.

Nezaměstnanost navíc výrazně ovlivňují sezonní práce, mohla by tedy klesat i v dalších měsících.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o pracovníky převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. 

Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Firmy shánějí pracovníky především ve stavebnictví, gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě.

„S příchodem letního počasí se objevují v evidenci ÚP ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ shrnuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Pokud jde o brigády, mají podniky zájem o pomocné síly v pohostinství, gastronomii, prodejnách, pomocníky ve výrobě, v rekreačních resortech (pokojské, číšníky, servírky), případně u stánků na koupalištích.

Volná místa vs. lidé bez práce. Nůžky se rozevírají

Zatímco v lednu bylo téměř o dva tisíce více uchazečů o zaměstnání než volných míst, v únoru se situace obrátila a nyní je stabilně poptávka vyšší než nabídka. K 31. květnu evidoval Úřad práce ČR celkem 253 893 uchazečů o zaměstnání a zhruba 286 tisíc volných míst.

Bez práce jsou také mnozí Ukrajinci, kteří k nám utekli před ruskou agresí.  Podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce května 2023 práci více než 253 tisíc obyvatel Ukrajiny s dočasnou ochranou (zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy). Někteří se nicméně vrátili zpět domů nebo už ze zaměstnání odešli.

Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 99 374 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Podle Úřadu práce ČR byli nejčastěji zaměstnáni jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali pracovní sílu, kterou nutně potřebují.

Firmy mají dost prostředků na zvyšování mezd

Mírný pokles nezaměstnanosti, který dnes potvrdila čísla Úřadu práce je pro jarní měsíce typický. Trh práce se bude podle ekonoma SYRI a CERGE-EI Jakuba Grossmanna v dalších měsících přehřívat.

Vysoký růst mezd v posledních kvartálech podle Grossmanových naznačuje, že firmy mají stále dostatečné prostředky na pokrytí mzdových nároků zaměstnanců.

„Vysoký růst mezd v posledních kvartálech naznačuje, že firmy mají pořád dostatečné prostředky pokrýt mzdové nároky zaměstnanců. To z celkového pohledu vývoje na trhu práce naznačuje, že k jeho očekávanému výraznému zchlazení došlo jen omezeně a dále se bude spíše přehřívat. To bude souviset s pozitivním výhledem české ekonomiky, a tedy i vyšší poptávkou po práci v nadcházejících měsících,“ říká Grossmann.

Analytik společnosti CitFin Tomáš Volf připomíná, že lidí bez práce ubývá už od března.  Rozdíl mezi nezaměstnaností můžu a žen je nicméně nejvyšší za 10 let.

„Jistota příjmu a v případě ztráty zaměstnání velká šance na rychlé nalezení nové je hlavní příčinou toho, že se ekonomická situace Čechů podstatně nezhoršuje. V posledních čtyřech měsících kontinuálně roste počet volných pracovních míst a klesá počet uchazečů o práci,“ popisuje ekonom.

„Tristní je nicméně rozdíl mezi samotnou nezaměstnaností žen a mužů. Zde platí určitý vztah, který však ukázal, že ani za posledních deset let nebyl v květnu tento rozdíl vyšší než letos. Rozdíl téměř jednoho procentního bodu je na začátek sezónních prací a turistické sezóny velmi nezvyklý,“ dodává Tomáš Volf.

Covidová krize byla horší

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ukazuje vývoj na trhu práce, že inflační a energetická krize není tak závažná, jako byla ta covidová.

Počet volných pracovních míst převyšuje počet uchazečů o zaměstnání o takřka 32 tisíc. To je nejvyšší údaj od loňského listopadu. Obě čísla znamenají, že tuzemský trh práce je nadále přehřátý. Za celý letošní rok vykáže míra nezaměstnanosti úroveň 3,6 procenta, nelze tedy čekat její výraznější nárůst ani ve druhé polovině roku,“ odhaduje ekonom.

Nejvýraznější inflace za posledních zhruba třicet let a energetická drahota podle pro český trh práce a nezaměstnanost nepředstavují takový otřes, jakým byla covidová krize, dodává Kovanda.

Zdroj: businessinfo.cz, redakčně upraveno