Dress code šetří energii

Každé pracoviště je jiné a některá jsou uvolněnější. Ovšem vzhled je vždy důležitý, podle něj si vás kolegové i klienti zapamatují. Pokud má vaše společnost stanovený dress code, dodržujte ho. Nejenže tím prokážete úctu k firmě a její kultuře, ale také úctu ke svým spolupracovníkům. Pravidla oblékání vám navíc alespoň trochu usnadní dilema: „Co si dnes vezmu na sebe?“

Zdroj: Youtube

Žádná divočina!

Lehké letní šaty jsou pohodlné a možná vás budou lákat k nošení do práce. Proč ne?! Záleží ale na tom, jak neformální je prostředí vaší kanceláře. Nejlépe je mít ještě na sobě sako, lehký kardigan nebo šátek, který zakryje ramena. Ohlídejte, aby výstřih nebyl příliš hluboký a odvážný. Také pozor na ramínka od podprsenky, která by nikdy neměla být vidět, a vyhněte se i šatům bez ramínek a topům se špagetovými ramínky. 

Ach, ta délka  

Super krátké oblečení i v letním období je pro kancelářské prostředí příliš odvážné. Vhodné jsou sukně alespoň po kolena. Pokud má sukně rozparky, ujistěte se, že jsou tak akorát. Pokud vám práce dovoluje, zkuste elegantní šortky. Vyvarujte se odhalených výstřihů a všeho z průsvitné látky. Módní trendy sice zrovna propagují průsvitné materiály, ale ty jsou opravdu do kanceláře nevhodné. 

Pozor na barvy  

Špetka červené je jedna věc, havajská košile je věc druhá. Odvážné a křiklavé letní potisky je lepší nechat ve skříni i na neformální pátky. Vytáhněte je až o víkendu. V létě se nejlépe hodí světlé a pastelové barvy, které působí svěže. 

I materiál a střih hrají prim  

Materiál a střih by měly odpovídat „profesionálnímu“, nikoli „plážovému“ dnu. V létě je vhodné nosit volnější střihy, které nebudou přiléhat k tělu a umožní vám pohodlný pohyb. Můžete zkusit košile s krátkým rukávem, halenky s volánky nebo sukni do půli lýtek. Vsaďte na lehké a prodyšné materiály, jako je bavlna, len, viskóza nebo hedvábí, které vám umožní cítit se pohodlně i v horkých dnech a zároveň vypadat profesionálně. 

Žabky jen na pláž  

Žabky patří na pláž, nikoli do kanceláře. Jistě, jsou pohodlné. Ale také jsou příliš ležérní, a navíc při chůzi vydávají nepříjemné zvuky. Do kanceláře noste stylové sandálky nebo lodičky. Nezapomeňte na silonky, i v letních měsících se v některých pracovních prostředích považují za součást profesionálního looku.  

Doplňky vkusně  

Doplňky volte decentní a elegantní. Během pracovní doby se vyhněte příliš křiklavým nebo nápadným kouskům.  

Iva Pluháčková

Vystudovala mediální studia a diplomacii. O etiketě současné, ale také o její historii se od ní můžete více dozvědět na kurzech v pražském Obecním domě. Více se dozvíte na www.ivapluhackova.cz.

Sluneční brýle  

Letní slunce znamená i sluneční brýle. Jen si je nezapomeňte sundat a odložit, když jste uvnitř budovy. Sluneční brýle nasazené na hlavě vypadají nevhodně a příliš ležérně. A nezapomeňte, že při oblékání do práce je důležité myslet nejen na pohodlí ale i na profesionalitu. I když si chcete obléci něco módního, je důležité zachovat profesionální look.

Zdroj: časopis Glanc