Příběh skutečného hrdiny: Voják Desmond Doss nikdy ve válce nebojoval, ale zachránil 75 životů

Příběh skutečného hrdiny: Voják Desmond Doss nikdy ve válce nebojoval, ale zachránil 75 životů
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Kdyby Desmond Doss ještě žil a vy byste mu řekli, že je hrdina, pravděpodobně by vás opravil. Mladý zdravotník, který zachránil život 75 mužům na Okinawě, by reagoval tak, že to byla jeho povinnost. A proto taky nikdy nenosil zbraň. Měl totiž za úkol životy zachraňovat a ne je brát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2023 11:00

V roce 2016 se mohli diváci přijít do kina podívat na film Zrození hrdiny, jenž byl nakonec oceněný dvěma Oscary. O Dossovi se tak najednou dozvěděla spousta lidí. Snímek však lidem poskytl jen část příběhu...

Pomoc bližnímu měl v krvi

Desmond Doss se narodil 7. února roku 1919. Empatický byl prakticky již od svých raných let. Jednou, ještě jako dítě, ušel pěšky devět kilometrů, aby daroval krev úplně cizímu člověku, oběti nehody. Dozvěděl se o tom z rozhlasového vysílání. O pár dní později podnikl tuto cestu ještě jednou, chtěl darovat ještě větší množství krve. Přibližně v této době se u něho také vyvinula nenávist ke zbraním, která mu vydržela po celý jeho život.

Proč? Jednak se řídil svou vírou (adventista sedmého dne) a osobní zkušeností, kdy jeho opilý otec vytáhl zbraň na strýce. Naštěstí se jeho matce podařilo konflikt urovnat. Doss byl však z toho natolik vyděšený, že se tohoto strachu již nikdy nezbavil.

Výhrůžky vojáků ho nezastavily

S příchodem druhé světové války se Doss rozhodl, že chce své zemi pomoci. Jenomže ne se zbraní v ruce, ale jako zdravotník. To mu ale vyneslo přezdívku "odpůrce z důvodu svědomí", což mu hodně vadilo. Armádní úředníci ho tak schválně přeřadili ke střelecké rotě. Doufali, že to vzdá a odejde z armády sám. On se ale proti tomuto rozhodnutí odvolal hned na několika místech. Nakonec to vzdali a udělali z něho zdravotníka.

Ve výcvikovém táboře se však dočkal jen posměšků a šikany. Když se večer modlil u postele, házeli na něho boty. Hrozili mu také, že se postarají o to, aby se z bojů nevrátil živý. Doss ale vytrval. Důležitá pro něho byla pouze služba Bohu a vlasti, přičemž tyto dvě věci se dle jeho názoru nevylučovaly.

Zachraňoval, i když byl zraněný

Den D nastal pro Desmonda 5. května 1945 během bitvy na okinawském bojišti zvaném Hacksaw Ridge. Ač by tento den neměl nic dělat, jako adventista ctil sabat, nemohl odmítnout pomoc bližnímu. Japonci seslali na Američany tak silnou dělostřeleckou palbu, že vojáky doslova trhala "vejpůl". Hodinu za hodinou se Desmond, od hlavy až po paty pokrytý krví spolubojovníků, plazil po bojišti a ošetřoval jednoho zraněného muže za druhým.

Jako zázrakem se jemu samotnému nic nestalo. Tvrdil, že ho chránil Bůh. Japonci ho měli několikrát na mušce, vždy se jim ale podivně zasekla zbraň. O dva týdny později ho zranil granát. Než přišla pomoc, pomáhal dalším. Ale i pak odmítl nosítka a přenechal je kolegovi. Zatímco čekal na příchod další pomoci, roztříštil mu japonský sniper všechy kosti v levé paži. Nezbývalo mu nic jiného, než se doplazit k záchranné stanici vlastními silami. Díky tomuto výkonu si konečně získal respekt. A také medaili cti. Při předávání citoval pasáž z Matouše 7:12: "Všechno, co byste chtěli, aby vám lidé činili, čiňte i vy jim."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Desmond Doss

Allthatsinteresting.com: The Story Of Desmond Doss That Was Too Heroic Even For 'Hacksaw Ridge'

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články