Američtí producenti „věčných chemikálií“ desetiletí zakrývali zdravotní rizika. Nyní unikly tajné dokumenty

´Teflon je běžně používaná PFAS. Poškrábáním teflonové pánve se mohou „věčné chemikálie“ uvolňovat.´ Dokumenty, které byly dosud tajné, zobrazují aktivity největších výrobců perfluorovaných alkylových látek (PFAS), které se v rozsáhlé míře používají ve společnosti a nacházejí se v životním prostředí, informovala Evropská agentura pro chemické látky ECHA.

Evropská agentura pro chemické látky speciální agentura Evropské unie, která je zodpovědná za implementaci nové evropské politiky v oblasti regulace chemických látek a sídlí v Helsinkách.

Nekalé praktiky chemického, tabákového a ropného průmyslu jsou odhaleny. Podle nejnovějších studií si byla tato odvětví vědoma nebezpečí svých vyráběných produktů, ale ochotně to potlačovala, aby to nepoškodilo jejich příjem. Jedná se o společnosti DuPont a 3M, které produkovaly takzvané „věčné chemikálie“. 

Chemikálie na věky

PFAS (per- a polyfluoroalkylové látky známé jako „věčné chemikálie“) jsou člověkem vytvořené syntetické látky, které s sebou nesou celou škálu problémů pro zdraví lidí a životní prostředí.

Ty se v přírodě nerozkládají nebo se rozkládají jen velmi pomalu. Tyto látky byly nalezeny téměř u všech lidí, kteří na ně byli testováni a ve Spojených státech je jimi podle odhadů kontaminováno 99 procent lidí, uvedl Dennik N.

Teflon je běžně používaná PFAS. Poškrábáním teflonové pánve se mohou tzv. věčné chemikálie uvolňovat. Fotka od Racool_studio z Freepik

Perfluorované alkylované látky (PFAS) mají široké využití, od nepřilnavých pánví až po odolný materiál proti skvrnám, přičemž se využívají i v hasičské pěně a dokonce i v proudových motorech. Jsou mimořádně odolné a jelikož nedegradují, mohou se hromadit v životním prostředí a v našem těle se špatnými následky.

Přes 60 let vědí viníci o negativních dopadech

Zmíněné společnosti totiž o nepříznivých účincích svých produktů věděly minimálně 21 let předtím, než se dostaly na veřejnost.

„Společnost DuPont měla důkazy o toxicitě PFAS z interních studií na zvířatech a pracovních studií, které nepublikovala ve vědecké literatuře a nesdělila svá zjištění agentuře EPA, jak to vyžaduje TSCA. Všechny tyto dokumenty byly označeny jako ‚důvěrné‘ a v některých případech vedoucí představitelé odvětví jasně vyjádřili, že ,chtěli, aby byla tato zpráva zničena‘,“ uvádí server Startitup.

Kdo měl zájem na nevědomosti veřejnosti?

Průmyslová odvětví oddalovala povědomí veřejnosti o zdravotních a ekologických důsledcích PFAS a zatlačila proti předpisům o těchto látkách. Dokumenty v této studii byly jako první studovány pomocí metod navržených k odhalení taktiky tabákového průmyslu, napsal populárně-vědecký server IFL Science.

Dokumenty sahají od roku 1961 do roku 2006 a byly objeveny v soudním sporu, který podal právník Robert Bilott. Ten byl prvním člověkem, který úspěšně žaloval společnost DuPont za kontaminaci PFAS. 

Teflon

V roce 1961 teflonový šéf toxikologie zjistil, že teflonový materiál může zvětšit velikost jater potkanů ​​iv malých dávkách a že „kontaktu s pokožkou je třeba se přísně vyhýbat“ . V interní zprávě z roku 1970 se dokonce zjistilo, že látka C8, jedna z tisíců PFAS je „vysoce toxická při vdechování a středně toxická při požití“.

Vrozené vady a DuPont

Vyšetřovatelé také zjistili, že notoricky známá PFAS, kyselina perfluoroktanová (PFOA), zabije psa dva dny po požití. Přestože ve společnostech DuPont a 3M dokonce dva zaměstnankyně porodily děti s vrozenými vadami, po interním přezkumu však firmy tvrdily, že o žádných důkazech vrozených vad způsobených C-8 v DuPont netušila. V roce 1980 svým zaměstnancům neřekla pravdivé informace o toxicitě látky C8 navzdory desetiletým důkazům o opaku, napsal server Startitup.sk.

Nejvyšší pokuta ale jako kapka v moři zisku

Agentura pro ochranu životního prostředí v USA (EPA) udělila společnosti DuPont v roce 2004 pokutu za to, že nezveřejnila nebezpečí PFOA. Šlo o pokutu ve výši 16,45 milionu dolarů, která v té době byla podle environmentálních zákonů USA největší občanskou pokutou. Příjmy společnosti DuPont z C8 a PFOA přitom v roce 2005 činily 1 miliardu dolarů.

„Přístup k těmto dokumentům nám umožňuje vidět, co a kdy výrobci věděli, ale i to, jak znečišťující odvětví uchovávají kritické informace o veřejném zdraví v soukromí,“ dodala první autorka Dr. Nadia Gaberová, jedna z vedoucích výzkumu .

„Tento výzkum je důležitý pro informační politiku a posun směrem k preventivnímu, nikoli reakčnímu principu chemické regulace.“ Studie byla publikována v recenzovaném odborném časopise Annals of Global Health, napsal slovenský server Startitup.

Zdroje: startitup.sk, echa.europa.eu, dennikn.sk. Náhledová fotografie: DCStudio z Freepik