Největší rubín, který byl kdy v aukci, se v New Yorku vydražil za téměř 767 milionů korun

Rubín Estrela De Fura o váze 55,22 karátu vystavený a určený k dražbě v aukční síni Sotheby's v New Yorku | Foto: Anthony Behar | Zdroj: Reuters

Za 34,8 milionu dolarů (skoro 767 milionů korun) se tento týden v newyorské aukční síni Sotheby´s prodal největší rubín, který se kdy do dražby dostal. Unikátní drahokam váží 55,22 karátu. Vybroušené rubíny s hmotností nad pět karátů jsou mimořádně vzácné, píše britská BBC na svých internetových stránkách.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rubín, který dostal název Estrela de Fura (portugalsky Hvězdy z Fury), v surovém stavu vážil 101 karátů. Loni v červenci ho našli horníci v dole v Mosambiku patřícím společnosti Fura, která je podle Sotheby’s nejrychleji rostoucí těžařskou firmou zaměřenou na barevné drahokamy na světě. Poprvé převeden byl v září v Dubaji.

Československá známka je zřejmě třetí nedražší prodanou v aukcích. Vydražila se za 1,9 milionu korun

Číst článek

Aukční síň Sotheby’s uvedla, že část peněz získaných při čtvrtečním prodeji Estrely de Fura bude určená na to, aby firma mohla zřídit školu, která bude nabízet technické vzdělání v oboru těžařství, zemědělství nebo strojírenství.

Důl, odkud rubín pochází, leží v provincii Cabo Delgado, která se v posledních letech potýká s islamistickým povstáním. Jde o jeden z nejchudších mosambických regionů, ovšem bohatý na nerostné zdroje. Podle analytiků povstání vypuklo i kvůli nespokojenosti vyvolané nedostatkem pracovních příležitostí.

Ozbrojenci jsou nechvalně známí brutalitou při svých útocích a v provincii se jim podařilo ovládnout některá důležitá města. Předloni tam byly nasazeny jednotky Společenství pro rozvoj jižní Afriky, které pomohly mosambické armádě znovu získat kontrolu nad městy a násilností ubylo, nicméně islamisté stále podnikají menší výpady.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme