Poslední dekáda přeje Češkám na pařížském tenisovém grandslamu. Velkolepá sportovní akce Roland Garros, kde se hraje o slávu i desítky milionů, má od roku 2015 už počtvrté českou finalistku. V sobotu od 15 hodin bude hrát o titul Karolína Muchová.

V souboji se světovou jedničkou Igou Światek nebude Muchová favoritkou. Ale ať už finále dopadne jakkoli, je pařížský turnaj pro nadanou Češku příběhem vykoupení. Odměnou za roky dřiny a boje se zraněními.

Ještě před několika lety přespávala na turnajích v autě. Pak si musela dokonce půjčit peníze, aby se vyvázala z nevýhodné smlouvy. Zato teď si jen postupem do pařížského finále vydělala takřka třicet milionů korun (částka před zdaněním). Dalších zhruba dvacet může přibýt, pokud boj o titul vyhraje.

Současný úspěch navíc může aktivizovat i sponzory, které sice Muchová zaujala semifinálovou účastí na Australian Open 2021, pak ale jejich zájem opadl vinou zranění a ústupu z předních pozic. Mezi její současné nejvýznamnější kontrakty patří ty s firmami na sportovní oblečení a výbavu: Adidas a Head.

„Další smlouvy jsou v jednání,“ řekla pro Forbes.cz bývalá tenistka Barbora Hlavicová (dříve Štefková), která je blízkou kamarádkou Muchové a před narozením syna s ní jezdila jako rádkyně v týmu. „Po Roland Garros by se to mělo začít hýbat.“ Případný titul by samozřejmě její pozici ještě vylepšil.

Muchová dlouho platí za velkou naději českého tenisu. Její manažer Tomáš Petera opakovaně tvrdí, že má na to být v elitní desítce žebříčku, zůstane-li zdravá. A ona mu znovu a znovu dává za pravdu.

Když ji nic netrápí, bez problémů si poradí i s nejlepšími. Na Australian Open předloni při cestě do semifinále zdolala tehdejší světovou jedničku Ashleigh Barty, ve stejném roce porazila v Madridu Naomi Ósaka, tou dobou druhou hráčku světa. Teď zase v dramatickém semifinále přemohla aktuální světovou dvojku Arynu Sabalenku.

K Australance Barty, bývalé neohrožené královně tenisu, dokonce Češku přirovnal Mats Wilander, bývalá světová jednička a nyní komentátor Eurosportu. „Je jí tak podobná, jak to jen jde, a ještě má více síly,“ prohlásil.

Přitom na sílu se – na rozdíl od řady konkurentek – nespoléhá. Naopak, její hlavní předností je pestrost. Chodí na síť, ráda zkracuje hru, snaží se soupeřky spíše překvapit než „ubít“ údery. Web WTA ji označil za spolehlivý generátor highlightů z tenisových zápasů

Tenisová legenda Martina Navrátilová ji v rozhovoru pro tutéž stránku označila jako „old school“ hráčku. „Nemá žádnou výjimečnou zbraň, ale největší výhodou je její variabilita,“ prohlásila.

Muchová pochází z Olomouce ze sportovní rodiny, jejím otcem je bývalý ligový fotbalista Josef Mucha, bratr Filip je zase brankářem v Teplicích. Odmala dělala spoustu sportů, zkoušela fotbal, házenou, florbal, lyže nebo snowboard. 

Nakonec zvítězil tenis, vyrůstala v tradičním klubu v Přerově. Kromě pohybového a sportovního talentu ji ale provázela také zranění. Hrozilo, že bude muset s vrcholovou kariérou předčasně skončit. 

Nedala se – a na US Open 2018 zažila průlom, když prošla z kvalifikace do třetího kola a výrazně tak pomohla své finanční situaci. Donedávna největším úspěchem bylo semifinále Australian Open 2021, které však dohrávala se zraněným břišním svalem a obtíže se s ní pak táhly dlouhé měsíce.

Nyní však, zdá se, stabilizovala své zdraví. A také tým, kterému nepochybně vděčí za vzestup. Vrátila se ke kouči Emilovi Miškemu, s nímž už pracovala v letech 2017 až 2020. „Věří mu, zároveň Emil přesně zná její hru a nechává jí na kurtu volnost, kterou tolik potřebuje, aby mohla hru tvořit. A opravdu naslouchá tomu, jak se Kája cítí,“ přibližuje Barbora Hlavicová.

O kondici Muchové se stará Jaroslav Blažek, který dříve spolupracoval třeba se Švýcarkou Bencic. Radí jí rovněž bývalá světová třináctka Kirsten Flipkens a pomáhá také jako sparingpartner olomoucký tenista Miroslav Hrzán.

Talent přitom ukazuje i za hranicemi tenisových kurtů. Baví ji hudba, hraje na kytaru, v roce 2020 zveřejnila na sítích rap o životě v covidové bublině. Každou chvíli si zpívá, prý i při čtvrtečním semifinále do rytmu písní hrajících na kurtu v přestávkách. Před turnajem si zašla na koncert Beyoncé.

V kariéře už vydělala přes 4,2 milionu dolarů, tedy přes devadesát milionů korun. Nejvíce investuje do sebe i svého týmu, nejraději ale prý utrácí za jídlo. Baví ji hledat nové kavárny i zajímavé restaurace. Relaxuje i u playstationu.

Často ale ve volném čase čte ezoterické nebo vzdělávací knihy, rozšiřuje si obzory. Zajímá ji i svět investic a rozvážně buduje své portfolio.

Teď má ale před sebou především jiný úkol. Po Lucii Šafářové (2015), Markétě Vondroušové (2019) a Barboře Krejčíkové (2021) je čtvrtou Češkou, která se za posledních deset let dostala v Paříži do finále. Zvítězila v něm jen Krejčíková.

„Čeká ji poslední a nejtěžší krok. Doufám, že zůstane ve své bublině a udrží si koncentraci. Má velkou motivaci uspět,“ říká Hlavicová.