Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Darované jídlo už nebude nutné převážet teplé. Nová vyhláška zmírní pravidla

  12:00
Nová vyhláška ministerstva zemědělství usnadní darování pokrmů. V současnosti totiž stále platí, že jídlo, které na konci výdejní doby zbude, pracovníci v gastroprovozech nemohou zchladit. To se ale od začátku července změní. „Je to pro nás přínosný krok. I v zahraničí je možné na konci výdejní doby přebytečné jídlo zchlazovat nebo zmrazovat pro účely darování,“ říká zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Organizace v rámci svého projektu Zachraň oběd domlouvá spolupráci mezi podnikovými jídelnami a charitami. Logistika je kamenem úrazu, jídlo se totiž musí převážet teplé a následně je ho nutné okamžitě vydat. „Nyní budou moci jídelny vydat pokrm charitě až třeba následující den. Logistika se tím výrazně zjednoduší, frekvence vyzvedávání přebytečných jídel se sníží,“ říká Strejcová.

Dodává, že nová vyhláška rovněž usnadní darování pokrmů v případě konání různých akcí, jako jsou třeba konference. „Pokud se akce koná ve večerních či nočních hodinách a zbyde z ní spousta jídla, může se zchladit a dovézt až další den. Charity nejsou otevřené v noci,“ zmiňuje.

Jaká pravidla aktuálně platí?

  • Pokrm musí být zkonzumován do konce doby poživatelnosti.
  • Provozovny mají obvykle dobu poživatelnosti stanovenou mezi 4–6 hodinami, to znamená, že převoz i konzumace pokrmu se musí uskutečnit v tomto časovém rozmezí.
  • Po dobu, než se vařený pokrm expeduje z provozovny, musí být jeho teplota udržována v teplotě minimálně +60 °C.
  • Pokrmy se musí převážet v termotašce nebo termoboxu, aby se udržela jejich teplota, a to co nejkratší dobu.
  • Po předávce se musí pokrm ihned zkonzumovat.
  • Zdroj: Zachraňoběd.cz

V letošním roce překonala organizace Zachraň jídlo hranici 20 tisíc darovaných pokrmů. Mezi dárci figurují především firemní kantýny.

Ohledně darování panovaly obavy

„V samém začátku jsme museli velmi přesvědčivě argumentovat jak na stranu darujících jídelen, tak i charitativních organizací, proč se do projektu zapojit, a prolamovat bariéry strachu, které okolo darování teplého jídla panovaly,“ uvádí ředitelka spolku Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

Charity si dělaly například obavy ohledně kvality pokrmů. „Pracujeme s jídlem, které zbyde po konci výdejní doby ve firemních kantýnách. Někteří měli strach, jestli půjde o plnohodnotné jídlo nebo zda nepůjde o jídlo, které někdo nedojedl. Museli jsme je přesvědčit, že to tak opravdu není a že darované jídlo je nezávadné a plnohodnotné,“ zmiňuje PR manažerka organizace Zachraň jídlo Tereza Modlová.

Některé podnikové jídelny zase měly pochybnosti ohledně hygienických podmínek. „Měli strach, aby se s jídlem během převozu něco nestalo a nezpůsobilo klientovi charity nebo azylového domu třeba zdravotní potíže. Celý projekt je nastavený tak, že se pokrmy ke klientům charitativních organizací dostanou neprodleně po skončení výdeje “ upřesňuje Modlová.

Organizace Zachraň jídlo musela uvést na pravou míru i nejasnosti ohledně odvedení DPH, záležitost diskutovala i s ministerstvem financí. „Pokud podnik v určitou hodinu zavírá a nemá jinou možnost, jak jídlo prodat, je cena pokrmu nulová, nemusí se tedy ani odvádět DPH za darované jídlo,“ upřesňuje Anna Strejcová.

Trochu jinak je to ale v případě restaurací. „Jelikož většina z nich má dlouhou otevírací dobu a menu z oběda mohou prodávat až do konce doby jeho spotřeby, nemohou meníčka darovat charitám, aniž by z nich odvedli DPH. Projekt se proto soustředí na firemní jídelny, které mají kratší otevírací dobu a pokrmy jsou po skončení výdeje pořád vhodné ke spotřebě,“ uvádí Strejcová.

U školních jídelen panuje nejistota

Do konce letošního roku by chtěla organizace zapojit dalších 14 firemních jídelen a společně tak zachránit více než 32 000 porcí před jistým vyhozením.

Darovat pokrmy mají podle organizace Zachraň jídlo zájem i některé školy. Darování z příspěvkových organizací je však stále nevyjasněno. Organizace ale usiluje o změnu, problematiku aktivně řeší s ministerstvem financí. „Jde hlavně o právní problematiku. Potřebujeme, aby ministerstvo financí vydalo jasné stanovisko, za jakých okolností je darování z příspěvkových organizací umožněno,“ zmínila koordinátorka projektu Zachraň oběd Denisa Rybářová.

Výsledek se podle ní ale blíží. „Doufám, že bychom se mohli o prázdninách posunout dál a stanovisko obdržet, mohli bychom poté od září začít zapojovat do darování i příspěvkové organizace,“ uzavřela.

Projekt Zachraň oběd v číslech

  • Počet zachráněných porcí před jistým vyhozením: 20 000
  • Váha zachráněného jídla: 7 tun
  • Momentálně zapojených jídelen do darování: 8
  • Počet charitativních organizací přijímajících teplé pokrmy: 8
  • Hodnota zachráněného jídla: 1 217 400 Kč
  • Zdroj: Zachraň jídlo
Témata: jídlo, pokrm

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Hibernace už bylo dost. Heineken je na cestě osvěžit britské hospody

7. května 2024  18:06

Pivovarnický gigant Heineken oznámil, že plánuje znovu otevřít přibližně dvaašedesát svých hospod a...

Obchody, kavárny, zábava i motýli. Obchodní dům Máj se otevře 20. června

7. května 2024  16:57

Obchodní dům Máj, který stavbaři od července 2022 rekonstruují, se lidem otevře ve čtvrtek 20....

Kanada bude mít nové dvacetidolarové bankovky. Alžbětu vystřídá Karel III.

7. května 2024  13:36

Kanada je připravena pozměnit své bankovky a umístit na ně podobu současné hlavu státu. Kanadská...

Češi berou před svátkem nákupy útokem. Obchodníci čekají čekají nárůst tržeb

7. května 2024  12:39

Na středu 8. května připadá státní svátek oslav Dne vítězství. V ten den bude většina prodejen v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...