Paprsek ze Star Treku se možná stane skutečností

Ve sci-fi se vlečné paprsky používají k zachycení nepřátelských vesmírných lodí a jejich přesunu na bezpečné místo. Tato technologie však možná brzy nebude tak futuristická.

Vědci z Coloradské univerzity v Boulderu v současné době vyvíjejí skutečný vlečný paprsek, který má pomoci při odstraňování vesmírného odpadu. Vesmírné smetí je vážný problém, který se s pokračujícím vypouštěním objektů do vesmíru stále zhoršuje. Při srážce s ním vzniká ještě více odpadu, takže dochází ke kaskádovému efektu, jak uvádí web Popular Mechanics.

Tento odpad je velmi obtížné správně shromáždit a zlikvidovat. Nelze ho jen tak zachytit, protože se většinou pohybuje velmi rychle a jeho pohyb je velmi obtížné předvídat. Kdybyste mohli jednoduše vystřelit paprsek na něco, co chcete zachytit, většině tohoto nebezpečí byste se vyhnuli. Tým, který na této technologii pracuje, se snaží vytvořit „elektronový paprsek“, který by v podstatě fungoval jako velmi silná verze statické elektřiny. „Vytváříme přitažlivou nebo odpudivou elektrostatickou sílu,“ řekl Hanspeter Schaub, výzkumník a vedoucí projektu. „Je to podobné vlečnému paprsku, který vidíte ve Star Treku, i když není tak silný.“

Při testování své technologie tým spolupracoval se zařízením nazvaným ECLIPS (Electrostatic Charging Laboratory for Interactions between Plasma and Spacecraft). Je to v podstatě malá komora, která v miniaturním měřítku kopíruje oblasti vesmíru kolem naší planety, které jsou nejvíce zaneseny kosmickým odpadem. V této komoře mohou uplatnit svůj nápad tím, že vystřelují paprsky elektronů na malé bloky představující vesmírný odpad. Tím se odpadky mírně nabijí záporně a vlečný paprsek mírně kladně. A protože opačně nabité věci se přitahují, vlečný paprsek může začít dělat svou práci.

Tým odhaduje, že by mohl odtáhnout mnohatunovou družici do vzdálenosti asi 320 km za dva až tři měsíce. I kdyby se technologii podařilo rozšířit, výzkumníci se potýkají s mnoha problémy, jak ji přenést ze sci-fi konceptu do reality. Konkrétně jde o to, že prostředí kolem Země je plné nesouvislých pásem slunečního větru, což je proud vysokoenergetických částic vyzařovaných Sluncem. Jelikož se oblast vesmíru s veškerým odpadem nachází mimo magnetické pole, které chrání povrch naší planety před těmito částicemi, mohou narušit účinnost paprsku. Takže jsme ještě poměrně daleko od toho, aby se sci-fi skutečně stalo skutečností.

Zdroj: popularmechanics.com, redakce