Rusko i Ukrajina se obviňují z útoků na místa pod zničenou Kachovskou přehradou

foto Muž se snaží hasit požár domu v Chersonu způsobený ruským ostřelováním. 9. června 2023. 

Kyjev - Ruská i ukrajinská strana se vzájemně obviňují z ostřelování míst pod zničenou Kachovskou přehradou na řece Dněpr. Ruské okupační úřady uvedly, že jeden člověk zemřel po zásahu hotelu, kde přespávají lidé za zaplavené oblasti. Podle šéfa Chersonské oblasti Oleksandra Prokudina naopak Rusové ostřelovali Cherson a zranili přitom dva lidi.

Šéf správy části Chersonské oblasti okupované Ruskem Vladimir Saldo řekl, že při ostřelování byl poškozen hotel v přímořském letovisku Zaliznyj Port a zemřela jedna žena. Podobné informace nelze nezávisle ověřit.

Saldo podle agentury Reuters také tvrdí, že hladina Dněpru se na úroveň před úterním zničením hráze Kachovské přehrady vrátí zřejmě do 16. června. Odvolává se na odhady ruské společnosti RusHydro. V Nové Kachovce, která leží pod hrází nádrže, voda oproti úterku klesla o tři metry na sedm metrů a začalo její odčerpávání a úklid odpadu ze zaplavených ulic. Z Nové Kachovky, Olešek a Holé Prystani, dalších Rusy kontrolovaných měst na dolním toku Dněpru, bylo evakuováno více než 6000 lidí, řekl Saldo.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že dobrovolníci působící na levém, Ruskem ovládaném břehu řeky, řekli, že příbuzným se nedaří spojit se skoro se 400 lidmi z této oblasti. Vědí o dvou lidech, kteří se nedočkali pomoci a při záplavách zemřeli.

Šéf Chersonské oblasti Prokudin řekl, že kvůli dělostřelecké palbě z ruské strany bylo třeba přerušit evakuaci ze zaplavených míst na pravém břehu Dněpru. V Chersonu utrpěli zranění dva muži ve věku 25 a 52 let. "Jde o o dobrovolníky pomáhající lidem zasaženým záplavami. Byli převezeni do nemocnice," řekl Prokudin.

Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že po protržení přehrady se pohřešuje 27 lidí.

Ukrajinská společnost Ukrenerho podle agentury AP v pátek pozdě večer informovala, že pracovníci Záporožské jaderné elektrárny do stavu "studeného odstavení" uvedli poslední fungující reaktor. Kvůli zničení Kachovské přehrady, které mělo za následek pokles hladiny v chladící nádrži u elektrárny, není komplex podle Ukrenerha "v přímém ohrožení". Ke čtvrtečnímu odstavení posledního reaktoru společnost kromě destrukce hráze Kachovské přehrady přivedlo také ostřelování vedení spojujícího elektrárnu s ukrajinskou energetickou sítí. Záporožská jaderná elektrárna, největší objekt svého druhu v Evropě, je od loňského března pod kontrolou Rusů, nadále v ní ale pracuje ukrajinský personál. Západní analytici a Rusko uvádějí, že Ukrajina zahájila protiofenzivu a je možné, že se bude pokoušet znovu ovládnout území blízko elektrárny.

Ukrajina obvinila Rusko, že vyhodilo do povětří hráz Kachovské přehrady i tamní vodní elektrárnu, které ruské jednotky ovládají od prvních týdnů invaze na Ukrajinu. Naopak Moskva tvrdí, že zničení obří přehrady mají na svědomí Ukrajinci.

Úřady na Ruskem anektovaném Krymu dnes informovaly, že tamní protiletecká obrana zneškodnila dvě ukrajinské balistické rakety. Žádné škody nebo oběti nejsou hlášeny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 3°C

Celá předpověď