Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. června 2023 11:51
Čas čtení 0:50

Soud rozhodl, kam se vrátí vzácný zlatý poklad z Krymu. Muzea z Rusy okupovaného území ho chtěla pro sebe, ale vyhrála Ukrajina

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Podle soudců by mělo být zlato uchováváno na Ukrajině, dokud se situace na Krymu neuklidní.

Nizozemský nejvyšší soud v pátek rozhodl, že vzácná sbírka tzv. skytského zlata z Krymského poloostrova se musí vrátit Kyjevu. V současnosti se nachází v amsterdamském Muzeu Allarda Piersona, které si jej od Ukrajiny zapůjčilo krátce před anexí Krymu v roce 2014.

Ukrajinské úřady a představitelé čtyř muzeí na okupovaném Krymu vedli spor o to, komu by se skytské zlato mělo vrátit. Muzeum v Amsterdamu přislíbilo, že vzácné umělecké artefakty předá té straně, které je pravomocně přisoudí soud.

10. června 2023 9:12 Čas čtení 1:08 Zázrak: Čtyři děti z Kolumbie přežily pád letadla a měsíc v džungli na vlastní pěst. Jednomu z nich byl jen rok Zázrak: Čtyři děti z Kolumbie přežily pád letadla a měsíc v džungli na vlastní pěst. Jednomu z nich byl jen rok

„Muzeum Allarda Piersona musí předat uměleckou sbírku Ukrajině, a ne krymským muzeím,“ uvádí se v rozsudku nizozemského nejvyššího soudu, podle kterého tímto verdiktem celý spor končí.

Páteční rozhodnutí nizozemského nejvyššího soudu potvrdilo předchozí usnesení soudů nižší instance. Soudci došli k závěru, že Ukrajina má legitimní právo chránit své kulturní dědictví a že skytské zlato by mělo být uchováváno na Ukrajině, dokud se situace kolem Krymu nestabilizuje.

Rusko považuje rozhodnutí soudu za „nebezpečný precedent“

Moskva na rozhodnutí soudů nižší instance, která byla vynesena ještě před loňským začátkem ruské invaze na Ukrajinu, zareagovala s rozhořčením. Označila je za politicky motivované a za nebezpečné precedenty. Vláda v Kyjevě naopak tyto verdikty označila za své vítězství.

Muzeum Allarda Piersona prohlásilo, že ještě není jasné, kdy Kyjevu zlato vrátí, všechny související kroky však bude koordinovat s ukrajinskými úřady.

zlato
Zdroj: Wikimedia/Д.Колосов - фото/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse