Scholz bude telefonovat Putinovi, vyzve ho ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny

foto Ilustrační foto - Německý kancléř Olaf Scholz hovoří na zasedání Bundestagu v Berlíně 16. března 2023.

Norimberk - Německý kancléř Olaf Scholz se chystá telefonicky spojit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Scholz to prohlásil v dnešním projevu na sjezdu německé protestantské církve v Norimberku. Putina chce vyzvat ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny. Informovala o tom agentura Reuters.

Scholz uvedl, že s Putinem již v minulosti telefonicky hovořil. "Mám v plánu to brzy udělat znovu," dodal. O svém plánu se zmínil už v interview s deníkem Tagesspiegel letos v lednu.

Putin a Scholz spolu naposledy mluvili začátkem prosince. Ruský prezident tehdy označil přístup Německa a dalších západních zemí ke konfliktu na Ukrajině za destruktivní a vyzval k jeho přehodnocení. Západ odmítá ruskou invazi na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila loni v únoru pod záminkou demilitarizace a denacifikace země. Západní státy postupně přijaly sérii protiruských sankcí a poskytují Ukrajincům masivní podporu včetně vojenské.

Podle Scholze se uplynulé telefonáty nesly v "nikoli nezdvořilém tónu". Putin v nich však trval na obsazení části Ukrajiny. To je podle německého kancléře nepřijatelné.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď