Hlavní obsah

Zdravotní benefity neoholených intimních míst

Holit si oblast intimních míst dnes považují mnozí z nás za naprostou samozřejmost. Jeví se nám to jako věc, která je mnohem hygieničtější, příjemnější a také praktičtější. V poslední době ale přibývá těch, kdo sází na přirozenost – a podle odborníků to není od věci. I chloupky v oblasti intimních míst mají svou funkci a mohou být i přínosem pro naše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ochlupení na intimních místech může mít i zdravotní přínosy

Článek

Ochlupení v podpaží, ale i v oblasti intimních míst je pro většinu z nás symbolem dospívání, a tedy i počínající plodnosti.

Předpokládá se, že ochlupení kolem přirození má zejména ochrannou funkci, kdy brání vniknutí nečistot do pochvy a zároveň chrání pokožku při tření během sexu a cvičení.

Na ochlupení se zároveň zachytávají feromony, které mohou být sexuální vábničkou pro partnery. Holení intimních míst tak s sebou může nést celou řadu negativ.

„Odstranění pubického ochlupení může vést k podráždění vlasového folikulu a otevřeným rankám či zářezům, což může zvýšit riziko přenosu pohlavních chorob,“ upozorňuje lékařka Maureen Whelihanová.

Podle studie publikované v roce 2017 je holení intimních míst spjato zejména se zvýšeným přenosem herpesu a HPV.

Podívejte se s námi na další pozitiva, proč je dobré si ponechat přirozené ochlupení.

Pozitivní vliv na vztah a sexuální uspokojení

Zatímco některé ženy si ponechávají ochlupení intimních míst z důvodu toho, že se jim to tak líbí, protože chloupky zakrývají jejich intimní partie, které se jim osobně nelíbí, jiné tak činí zejména kvůli svým partnerům, pro které je neoholené ohanbí přitažlivější.

Podle vědců je důležité hledět na to, co preferuje protějšek, protože se to velmi významně podepisuje i na sexuálním uspokojení milenců. Studie z roku 2019 ukázala, že sexuální a vztahová spokojenost mužů souvisí i s tím, do jaké míry ženy z pohledu holení ochlupení reflektují jejích přání a touhy.

Trend devadesátých let se promítl nejen v módě, dotkl se i intimního ochlupení

Žena

Prevence podráždění pokožky

Podle výzkumu z roku 2014 až 60 % žen, které si oholily ochlupení na ohanbí, trpělo nějakou nepříjemností, ať už oděrkami, či zarostlými chloupky. Pokud se tedy přestanete holit, pak se vyhnete jak podráždění pokožky, tak vzniku bolestivých a nevzhledných zarůstajících chloupků.

Více sebevědomí

Pro mnohé ženy znamená neoholený klín větší sebevědomí, sebejistotu a také silnější pocit ženství. Oholené ohanbí v nich naopak vyvolává nevyzrálost a předpubertální vzhled, který získal na popularitě zejména kvůli porno průmyslu.

Prevence svědění

Častým vedlejším účinkem holení intimních míst je svědění. Podle studie zveřejněné v The Journal of Sexual Medicine svědění trápí až 80 % těch, kdo se holí. Zároveň může dojít i kvůli špatně zvolenému holítku k celé řadě poranění kůže v oblasti ohanbí.

Nižší riziko dysplazie (prekanceróz)

Holení pubického ochlupení může být spjato i s vaginální infekcí. Jak ukázal výzkum z roku 2017, holení navíc také může zvýšit riziko dysplazie (prekancerózní kožní změny).

Úspora času i financí

Pokud se přestanete holit, pak ušetříte i čas, který jste do té doby věnovala odstraňování ochlupení a zároveň finance za nejrůznější holicí pomůcky a pečující přípravky.

Anketa

Zbavujete se chloupků na svých intimních místech?
Ano, víc se mi to líbí
30,3 %
Ano, přijde mi to hygieničtější
12,7 %
Ano, protože se to víc líbí mému protějšku
2,3 %
Ano, ale plánuji s tím skončit
2 %
Ne, nelíbí se mi to
39,4 %
Ne, není mi to příjemné
7,6 %
Ne, mému protějšku se víc líbí přirozeně chlupaté ohanbí
4,4 %
Ne, ale přemýšlím o tom, že s tím začnu
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16785 čtenářů.

Spálit, seříznout, uspat. Jak se zjemňovaly metody odstraňování chloupků

Styl

Dermaplaning - kosmetické tabu, o kterém se příliš nahlas nemluví

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Depilace

Může se vám hodit na Zboží.cz: Depilátory, Epilátory, Přípravky na holení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám