Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hasiči po úhynu ryb do rybníka v Pardubicích nalili 600 tisíc litrů vody

ilustrační snímek foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči celou sobotu zasahovali v části Pardubic - Drozdicích, kde v místním rybníku uhynulo na 800 kilogramů ryb. Příčina neštěstí není známa. Hasiči rybník ředili čistou vodou. Podle policie, která se případem také zabývá, škoda předběžně činí asi 100 tisíc korun.
  13:37aktualizováno  11. června 9:32

„Asi 600 tisíc litrů vody připustili hasiči do kontaminovaného rybníku v Drozdicích, kde byl v sobotu ráno zaznamenán úhyn ryb a prováděli jsme i okysličování vody,“ uvedla v sobotu večer krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Poslední rozbor vody byl proveden kolem 18. hodiny, další ryby už neuhynuly. O úhynu ryb v rybníce v Drozdicích se hasiči dozvěděli v sobotu dopoledne.

„Při příjezdu hasičů na místo bylo mrtvých ryb jen několik, ale postupně jich přibývalo. Hasiči ihned nasadili čtyři plovoucí čerpadla tak, aby jimi byla voda okysličována,“ řekla Horáková.

Na místo ihned vyjeli i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč s laboratoří. Hasiči postupně odebíraly vzorky a laboratoř již potvrdila, že ve vodě je dostatečný obsah kyslíku.

„Odebrané vzorky také ale potvrdily, že se ve vodě nachází 1,6 amonných iontů, což je ukazatelem znečištění vody,“ popsala Horáková.

Hasiči odebrali vzorky i na přítoku do rybníku a u přečerpávací stanice VAK. V pátek se dle informací hasičů přes Drozdice a okolí přehnaly extrémní dešťové srážky. Nevyloučili, že by rybník mohly znečistit splachy z okolních polí.

Hasiči vzhledem k přítomnosti amonných iontů ředili znečištěný rybník čistou vodou. Na prokysličení vody hasiči nasadili čtyři plovoucí čerpadla. Do rybníku začali čerpat vodu z nedaleké řeky Chrudimky.

Městský obvod podle starosty Jana Procházky také uvolnil peníze na dovoz 150 metrů krychlových čisté vody z pardubických vodáren.

V rybníku podle starosty uhynuli hlavně kapři. „Některé kusy měly i metr. Uhynuli i velcí tolstolobici a další menší ryby,“ řekl starosta. Odhadl, že konečná bilance úhynu by se mohla zvýšit přibližně na jednu tunu.

„O situaci byl informován zástupce inspekce životního prostředí Hradec Králové. Nadále zjišťujeme možný zdroj znečištění,“ dodala Horáková.

Rybník nebyl chovný a sloužil podle starosty převážně k rekreaci. „Dnes se na rybníku měly konat rybářské závody. Pořadatelé je museli přesunout na jiný rybník,“ dodal starosta.

Případem se policie zabývá zatím bez konkrétní právní kvalifikace, řekla mluvčí policie Iveta Kopecká. „Čekáme na výsledky chemických rozborů odebrané vody,“ uvedla.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,