Šalamounské řezy: Dezert od babičky, po kterém se doma jen zapráší

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Salamounske rezy
Zdroj: Shutterstock

Šalamounské řezy mě naučila moje babička. Už jako malá jsem je milovala, a byla to proto jedna z prvních buchet, které jsem musela umět sama upéct. A když vím, že se má objevit u nás doma nějaká návštěva, velmi často jde o recept, na který si vzpomenu a kterým hosty uvítám.

Předem je třeba říci, že se nejedná právě o dietní dezert. U nás doma se po něm vždycky jenom zapráší, i z toho důvodu ho nepeču nijak často. Jenže jak už to tak bývá, nezdravé věci bývají chuťově skvělé. A jednou za čas člověk musí zhřešit.

Část surovin se nejprve svaří

Na přípravu šalamounských řezů budete potřebovat celé balení hery, 2 hrnky cukru krystalu, hrnek vody, kakao, 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 4 vajíčka, mleté vlašské ořechy a tuk a mouku na vysypání pekáče.

Nejprve je třeba část surovin společně svařit. V hrnci si rozpusťte celou heru, přisypte cukr, vanilkový cukr, kakao a vše zalijte vodou. Vše pak nechte krátce povařit.

Ze směsi si následně zhruba půl hrnku dejte stranou, zbytek nechte vychladnout v hrnci a přidejte do něj kypřicí prášek a mouku. Nakonec do těsta postupně zašlehejte čtyři větší vajíčka.

Hurá na pečení

Pekáč si vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Vylijte do něj připravené těsto a uhlaďte ho do hladka. Pak ho dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 20 minut.

Po vytažení z trouby koláč přelijte polevou, kterou jste předtím odebrali z hrnce. Závěrem ho ještě posypte namletými ořechy a máte hotovo. Dezert je ideální podávat ke kávě, u nás doma k němu dětem děláme kakao.

Samozřejmě se dá ještě různě dozdobit například šlehačkou nebo ho můžete podávat se zmrzlinou. Je ale otázka, jak moc hřešit chcete. Šalamounské řezy jsou totiž samy sladké až dost.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články