Muchová premiérový grandslamový titul nevybojovala. V tříhodinové bitvě podlehla Światekové

Tenistka Karolína Muchová na Roland Garros první grandslamový titul nezískala. Ve finále prohrála s polskou favoritkou Igou Światekovou 2:6, 7:5, 4:6. Polka ovládla grandslam v Paříži potřetí během čtyř let.

Paříž (Aktualizováno: 18:35 10. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iga Świateková udolala v třísetové bitvě ve finále Roland Garros Karolínu Muchovou

Iga Świateková udolala v třísetové bitvě ve finále Roland Garros Karolínu Muchovou | Zdroj: Reuters

Česká tenistka se ve svém prvním finále na grandslamu srdnatě rvala o triumf, ale o překvapení se nepostarala. Na pařížské antuce dlouho precizně hrající světové jedničce utekla ze stavu 2:6 a 0:3 a v rozhodujícím setu měla dvakrát výhodu brejku, obrat však nedokonala.

Utkání mezi Karolínou Muchovou a Igou Światekovou jsme sledovali online

Číst článek

Muchová nezahájila jubilejní 50. utkání na grandslamu ideálně. Hned v úvodu přišla o servis a Świateková utekla do vedení 3:0. Česká tenistka se později zlepšila, v páté hře ale nevyužila brejkbol. Rodačka z Varšavy jí už šanci nenabídla a po dalším brejku získala první sadu za 45 minut. Polka udělala v prvním setu jen pět nevynucených chyb, Muchová jich měla 14.

Druhý set

České tenistce nevyšel ani vstup do druhé sady. Świateková znovu získala brejk jako první a vedla opět 3:0. Muchová se ale dokázala vrátit, v páté hře prolomila soupeřčin servis a Polka začala mít s její zlepšenou hrou problémy. Od stavu 4:4 nedokázala udržet podání. Muchová napoprvé sadu nedopodávala, v napínavém závěru plném vynikajících úderů z obou stran už využila třetí setbol. Świateková přišla o set poprvé na turnaji.

Rozhodující sada

Povzbuzená Muchová se ujala v rozhodující sadě vedení 2:0, dvaadvacetiletá Polka ale brzy zareagovala. Česká tenistka měla i tak šanci. Díky brejku v sedmé hře vedla 4:3 a podávala. Świateková však znovu odpověděla, nepustila Muchovou do náskoku a udržela v deváté hře klíčový servis, když odvrátila další brejkbol. Muchová následně za stavu 4:5 na servisu neuspěla a při odvracení prvního mečbolu zakončila duel dvojchybou.

Świateková se tak mohla radostí chytit za hlavu. Stala se první tenistkou od roku 2007, která obhájila triumf na Roland Garros. Naposledy se to povedlo Belgičance Justine Heninové. Muchová se při slavnostním ceremoniálu po finále neubránila slzám.

„Chci poděkovat také všem ve svém boxu. Když se podívám na všechny ty lidi, cítím se jako vítěz. Věřím, že tohle je jen začátek a čeká nás ještě dlouhá cesta,“ uvedla česká tenistka v rozhovoru na kurtu.

Díky nejlepšímu grandslamovému výsledku v kariéře se Muchová posune ze 43. místa světového žebříčku na 16. pozici, která je jejím novým maximem. Polka vyhrála i čtvrté finále na turnajích „velké čtyřky“, poprvé v něm ztratila set. Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho prohrála ve finále Roland Garros stejně jako Markéta Vondroušová před čtyřmi lety nebo Lucie Šafářová v roce 2015.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme