Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nový model umělé inteligence zvládá přenášet pachy a další novinky

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Umělá inteligence stále více fascinuje svět. Její vývoj je velice rychlý. Společnost Meta, která provozuje Facebook, Instagram či WhatsApp, nyní oznámila vytvoření nového AI modelu, který dokáže kombinovat data z více rozdílných vstupů – text, zvuk, obraz a data například ze senzorů měřících teplotu, hloubku prostoru nebo pohyb, informoval iRozhlas.

Současné nejznámější modely obvykle propojují dva druhy dat, kdy na základě textů dokážou vytvořit například obrázek. Model ImageBind je přelomový v tom, že se učí propojovat až šest dimenzí. Umí například na základě fotky psa přehrát zvuk štěkání nebo naopak po přehrání zvuků jedoucího vlaku ukáže fotku lokomotivy. Projekt zatím nemá žádné praktické využití a slouží jako základ k určitým pokusům zjišťujícím, co by budoucí systémy umělé inteligence mohly umět.

Podobné pokusy, jako je kombinace obrázků, textů, zvuků či videa, zkouší i další vývojáři velkých jazykových modelů. U ImageBind jsou ale zajímavá senzorická data či například data z různých měřáků teploty. „Toto by mohlo být velmi zajímavé. Ono se to týká nejenom virtuální reality, ale i toho, čemu se říká rozšířená realita čili prolínání skutečného a virtuálního světa, protože možností, odkud snímat data, je velice mnoho,“ uvedl redaktor Deníku N Petr Koubský, který se tématem zabývá.

Související články

Zaručeně zlepší den

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Astronomové objevili tři nové měsíce

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Utopia Avenue přináší příběh fiktivní kapely z 60. let

Inspirace z knihovny: Utopia Avenue přináší příběh fiktivní kapely z 60. let

Jaké bylo mít hudební skupinu v 60. letech minulého století? Celosvětově uznávaný spisovatel David…