V Lounech se staví zatím nejvýkonnější střešní fotovoltaika v České republice

V Lounech se staví zatím nejvýkonnější střešní fotovoltaika v České republice
Fotografie: Martin Kozelka, fzone.cz
  • Na střeše o rozloze 15 000 m2 je umístěno celkem 3 500 panelů o výkonu 460 W
  • Ročně fotovoltaika vyrobí okolo 1,6 GWh elektřiny, což je 20% spotřeby firmy
  • Za 25 let provozu se sníží emise CO2 o 18 800 tun

Je úterní dopoledne a na střeše firmy Aisan Industry Czech jsou vidět pracovníci firmy ČEZ ESCO, jak pracují na budoucí fotovoltaické elektrárně. Na střeše budovy C už je dávno všechno hotové, zatímco na střeše budovy L budou práce dokončeny v průběhu června. Plocha obou střech s výměrou 15 000 m2 je pokryta celkem 3 500 panely s výkonem 460 W. K tomu, aby střechy nebyly tolik zatíženy a zároveň se rozložila výroba elektřiny během dne, jsou panely kladeny v orientaci východ – západ. Celkový výkon obou střešních instalací je 1,612 MWp a ročně by se zde mělo vyrobit až 1,6 GWh elektřiny. To je odhadem 20 % roční spotřeby, která by jinak musela být vyrobena konvenčními zdroji a dopravena skrze distribuční síť. Vlastní výrobou elektřiny z fotovoltaiky dojde ke snížení ekologického zatížení výroby, která je zaměřená na výrobu komponent pro palivový systém, jako jsou například benzinová podávací čerpadla, filtrace, plováky atd. Firma za 25 let sníží emise CO2 o 18 800 tun.

Podle generálního ředitele Aisan Industry Czech Miloše Kubelíka se projekt fotovoltaiky připravoval několik let, avšak k realizaci došlo až letos, což bohužel sami nemohli ovlivnit. Smyslem projektu je kromě úspory finančních prostředků vynaložených za nákup energie také naplnění strategie udržitelnosti a ochrany klimatu zpracované v dokumentu VIZE 2030 Budoucnost je v našich rukou. „Více než čtvrtinu ze 40milionových nákladů na instalaci fotovoltaiky pokryjeme díky dotaci z programu Next Generation EU a Národního plánu obnovy. Investice by se nám proto měla vrátit do pěti let. Vyrobenou energii po většinu roku sami spotřebujeme, při letní výrobní odstávce ji převedeme do sítě,“ dodává Miloš Kubelík.

ČEZ ESCO má v tuto chvíli dle slov ředitele úseku Zelená energetika Davida Veselého rozpracováno zhruba přes 100 projektů po celé republice. Největší projekt, kde se zatím instalace rozbíhá, je na Ostravsku a velikostí odpovídá 3 MWp. Kromě toho také pracují na fotovoltaice o výkonu 1 MWp pro Kongresové centrum Praha. Na otázku, zda zákazníci na jiných projektech využívají vyrobenou elektřinu spíše pro svou spotřebu, nebo ji raději prodávají, odpovídá následovně: „Primárně se snažíme velikost střešní instalace fotovoltaické elektrárny navrhnout tak, aby většina elektřiny byla spotřebována v místě výroby a maximální přetok do sítě nepřekonal 20 %. Jsou však místa, kde taková spotřeba není a do distribuční sítě přetéká o něco více.

Celá česká ekonomika prochází velkou energetickou transformací a poptávka po fotovoltaických elektrárnách nepolevuje. Do roku 2030 proto postavíme nejen 6 000 megawattů velkých obnovitelných zdrojů v elektrárenských areálech, na výsypkách a jiných nízkobonitních plochách, ale i stovky megawattů výkonu přímo na klíč pro zákazníky. Dobré reference se šíří rychle a firmy i obce už vědí, že si takto mohou rychle zajistit efektivní a cenově dostupný zdroj bezemisní elektřiny a posílit svou energetickou nezávislost. Vedení firmy Aisan během celé naší spolupráce ukazuje, že přesně ví, co chce, a proto věřím, že instalací fotovoltaické elektrárny s úspornými opatřeními nekončí,“ uvádí Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze