Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martina Havranová
10. června 2023 14:32
Čas čtení 0:41

Žádají boží zásah: Obyvatelé Číny se obávají o ekonomiku země. Bojují s rekordní nezaměstnaností a hromadně se modlí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Rozjetí čínské ekonomiky po přísných omezeních kvůli koronaviru mělo být stimulem pro celý svět.

Čínská ekonomika dlouho bojovala se silnými omezeními kvůli přísným protipandemickým opatřením v zemi. Její znovuotevření mělo být stimulem, který potřeboval celý svět, místo něj však druhá ekonomicky nejsilnější země světa stagnuje. Obavy v Číně jsou dokonce tak velké, že se její obyvatelé hromadně modlí za boží zásah, informuje o tom stanice CNN Business.

10. června 2023 12:54 Čas čtení 1:59 FOTO: Dnes je to 81 let od vypálení Lidic. Tyto příběhy je třeba si připomínat, aby se neopakovaly, řekl Pavel FOTO: Dnes je to 81 let od vypálení Lidic. Tyto příběhy je třeba si připomínat, aby se neopakovaly, řekl Pavel
čína modlenie kadidlo
Zdroj: Unsplash/Jack Prichett

Problémy vnímají zejména mladí lidé, protože právě mezi nimi je rekordně vysoká nezaměstnanost a produkce v gigantických továrnách se minulý měsíc opět snížila. Mnoho z nich proto hromadně proudí do buddhistických a taoistických chrámů, aby se modlili za tzv. boží zásah při zajišťování pracovních míst, získání studia na dobrých školách nebo zázračném zbohatnutí přes noc.

Aktuální údaje ukázaly, že čínský export v květnu klesl o 7,5 %, což je mnohem více, než se očekávalo. Podle analytiků a cestovatelských webů ekonomická nejistota v zemi rekordně zvýšila návštěvy chrámů.

V Číně se mezi mladými lidmi dokonce zpopularizoval hashtag – žádné chození do školy, žádná tvrdá práce, pouze pálení kadidla. Slovní spojení „mladí lidé pálící kadidlo“ je dokonce nejvyhledávanějším cestovatelským trendem čínského turistického průmyslu.

Domů
Sdílet
Diskuse