Ruská sklizeň třešní
Rivan, světlá srdcovka. FOTO: Ivan Dvořák

Ruská sklizeň třešní

10. 6. 2023

Toto pojmenování sklizně třešní, kdy se ořezávají celé větve s plody, nemá nic společného se současnou situací na Ukrajině. Když se setkáte s člověkem, který se zeptá, jestli chcete třešně, a jakou chcete větev, budete ho považovat za barbara. Jenže ono to zas tak zlé není. 

Třešeň řezaná v době, kdy její plody dozrávají, se vcelku snadno do podzimu zahojí a co víc, vytvoří kvalitnější nové jednoleté výhony. A na těch je úroda vždy nejkvalitnější. Když vám někdo nabídne třešně i s větví, ví, co má řezat, nebere větve v koruně hlava nehlava.

Pěstitelé třešní pro trh řežou své stromy tak, aby na nich nebyly větvičky starší než tři roky. Na jedno a dvouletých jsou třešně největší a nejlépe se prodají. Když byste chtěli takovou třešeň, shánějte se třeba po Tamaře. To když mají průměr menší než 28 mm, může je pěstitel nechat na stromech nebo se dohodnout na sklizni pro konzervárny nebo samosběrem. Pro obchod s ovocem ve velkém už nejsou atraktivní.

První třešně nikdy nebudou ty, za které vám v obchodě budou trhat ruce. Jsou drobné, sice příjemné chuti a jemného aroma, ale ony už jsou na trhu velké, téměř černé chrupky ze Španělska, Itálie, možná z Francie nebo třeba z Egypta, Izraele. Cena je podobná ceně masa, ale kdo by kupoval kilo třešní, ne.

cherries-4893339_1920.jpg

 

První třešně budete mít leda od souseda, kolegy z práce, který se o ně dělí nejen s vámi, ale také se špačky, kosáky, veverkami, strakami a dalším všežravým ptactvem. Když je sucho, přijdou se na strom nažrat i napít. Když prší, budou lovit někde v polích hmyz a jeho larvy, žížaly, které voda vyhnala ze země. Na třešně přijdou jen jako na zákusek.

Vloni bylo sucho a také dosti méně třešní. Strom se ani nezačal červenat a už byl obalený ptactvem. Veškerou úrodu obrali ti hladovci za čtyři dny. Letos bylo ptactvo hladové po třešních do neděle. Když začalo pršet, stromy osiřely a úroda zbyla na nás a na kolegy z práce, sousedy majitelů odrůd jako je Rivan, Rychlice německá, o něco pozdnější a také větší Burlat. Zatímco u nás zraje právě Rivan (nadm. výška okolo 420 m), v nížinách už trhají Burlat, Karešovu, Kaštánku a další odrůdy druhého a třetího třešňového týdne.

 

Ivan Dvořák, Český zahrádkářský svaz

 

 

ovoce - zelenina zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.