Djokovič porazil na Roland Garros Ruuda a slaví rekordní 23. grandslamový titul

foto Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur): Muži: Dvouhra - finále, 11. června 2023. Srb Novak Djokovič se raduje z vítěství.

Paříž - Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál potřetí v kariéře Roland Garros a získal rekordní 23. grandslamový titul. V historických tabulkách se dnešním triumfem odpoutal od Rafaela Nadala, který kvůli zranění prvenství neobhajoval. Ve finále porazil 7:6, 6:3, 7:5 Nora Caspera Ruuda, jenž na pařížské antuce zůstal podruhé za sebou těsně pod vrcholem.

Díky zisku titulu se šestatřicetiletý Djokovič v pondělním vydání světového žebříčku vrátí na první místo. Z tenisového trůnu sesadí Španěla Carlose Alcaraze, kterého v Paříži vyřadil v semifinále.

"Grand Slam je Grand Slam. Čtyři největší turnaje, které v tenisu máme. Každý hráč sní o tom, že na tohle pódium vystoupí a aspoň jednou v kariéře ten titul získá. Já měl v životě obrovské štěstí, že jsem ho získal třiadvacetkrát, to je neuvěřitelný pocit," řekl Djokovič při slavnostním ceremoniálu na kurtu Philippa Chatriera.

Do historie se Djokovič zapsal i v dalších statistikách. Ve věku 36 let a 20 dní překonal čtrnáctinásobného pařížského šampiona Nadala i jako nejstarší vítěz Roland Garros. Španěl vloni získal 22. trofej dva dny po 36. narozeninách. Jako první v historii Djokovič rovněž dokázal vyhrát každý ze čtyř grandslamových turnajů alespoň třikrát.

Mezi prvními mu k dosažení milníku poblahopřál právě Nadal. "Gratuluju k tomuto neuvěřitelnému výkonu," napsal rodák z Mallorky na twitteru. "23 je číslo, o kterém se před pár lety zdálo nemožné uvažovat, a ty jsi to dokázal!" dodal.

V duelu se čtyřiadvacetiletým Ruudem přitom Djokovič v prvním setu musel dohánět ztrátu. S odvážně hrajícím soupeřem prohrával 0:3, od stavu 1:4 ale zavelel k obratu. Set dotáhl do tie-breaku, který vyhrál jednoznačně 7:1. Pohodu si přenesl i do druhé sady, rychle se ujal vedení 3:0 a náskok brejku udržel.

Vyrovnanou třetí sadu rozhodl Djokovič v koncovce. V jedenáctém gamu získal čistou hrou Ruudovo podání a při svém servisu pak proměnil druhý mečbol. Po třech hodinách a 16 minutách padl před bouřícím publikem, v němž nechyběla řada hvězd ze sportovního i uměleckého světa, na záda do antuky a vychutnával si ovace.

"Další den, další rekord. A další den, kdy přepisuješ tenisovou historii. Je těžké vyjádřit, jak úžasné to je a jak jsi dobrý. A jakou inspirací jsi pro mnoho lidí po celém světě," gratuloval na kurtu Ruud, jenž vloni marně bojoval o premiérový grandslamový titul i ve finále US Open. "Jsem rád, že jsem první, kdo ti tu může z tohoto pódia poděkovat," dodal.

Třetí Pohár mušketýrů po výhrách v letech 2016 a 2021 přidal Djokovič k deseti trofejím z Australian Open, sedmi wimbledonským a třem z US Open. Sbírku, kterou načal v roce 2008 premiérovým triumfem v Melbourne, bude moci rozšířit už v červenci na londýnské trávě.

Rekordním 23. titulem mezi muži vyrovnal absolutní maximum takzvané Open éry počítané od roku 1968. Dělí se o něj s Američankou Serenou Williamsovou, která vloni ukončila kariéru. Ziskem 24. trofeje by vyrovnal historický zápis Australanky Margaret Courtové, která grandslamům dominovala v amatérské éře.

Sie Šu-wej vyhrála podruhé čtyřhru na Roland Garros, tentokrát s Wang Sin-jü

Tenistky Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Číňanka Wang Sin-jü na teprve druhém společném turnaji vybojovaly v Paříži grandslamový titul. Finálový zápas na Roland Garros proti Leylah Fernandezové z Kanady a Američance Taylor Townsend otočily ve vítězství 1:6, 7:6 a 6:1.

Sedmatřicetiletá Sie Šu-wej získala trofej na pařížské antuce už v roce 2014, tenkrát byla její spoluhráčkou jiná rodačka z Číny Pcheng Šuaj. Celkově na grandslamu triumfovala popáté, ve Wimbledonu v roce 2019 s Barborou Strýcovou.

Tenisový turnaj French Open v Paříži

(antuka, dotace 49,6 milionu eur)

Muži:

Dvouhra - finále:

Djokovič (3-Srb.) - Ruud (4-Nor.) 7:6 (7:1), 6:3, 7:5.

Ženy:

Čtyřhra - finále:

Sie Šu-wej, Wang Sin-jü (Tchaj-wan/Čína) - Townsendová, Fernandezová (10-USA/Kan.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:1.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď