Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
10. června 2023 15:56
Čas čtení 1:11

Ohavný útok ve Francii: Muž napadl nožem 4 děti a 2 dospělé, všechny oběti jsou v nemocnici. Obvinili ho z pokusu o vraždu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ohavný útok ve Francii: Muž napadl nožem 4 děti a 2 dospělé, všechny oběti jsou v nemocnici. Obvinili ho z pokusu o vraždu
Zdroj: Unsplash/Paul MARSAN/volně k užití (ilustrační obrázek)

Francouzští soudci v sobotu předběžně obvinili muže podezřelého z útoku nožem na čtyři děti a dva dospělé v alpském městě Annecy z pokusu o vraždu. Podezřelý Syřan je ve vyšetřovací vazbě, informovala TASR na základě zprávy agentur AP, AFP a DPA.

O motivu jednatřicetiletý útočník nevypovídal a před soudcem mlčel, uvedla prokurátorka Line Bonnet-Mathis v sobotu v Annecy. Teroristický motiv útoku, ke kterému došlo ve čtvrtek, úřady předběžně vyloučily. Útočník se podrobil psychiatrickému vyšetření, nebyly však zjištěny náznaky nepříčetnosti, napsala TASR s odkazem na DPA.

10. června 2023 12:54 Čas čtení 1:59 FOTO: Dnes je to 81 let od vypálení Lidic. Tyto příběhy je třeba si připomínat, aby se neopakovaly, řekl Pavel FOTO: Dnes je to 81 let od vypálení Lidic. Tyto příběhy je třeba si připomínat, aby se neopakovaly, řekl Pavel

„Jedná se o absolutně zbabělý útok,“uvedl na Twitteru prezident Francie Emmanuel Macron, který v pátek oběti navštívil v nemocnici v Grenoblu. „Národ je v šoku. Myslíme na ně, jejich rodiny i zmobilizované záchranné služby,“ dodal.

Oběti nejsou v ohrožení života

Všechny oběti útoku jsou hospitalizovány a v sobotu se nacházely už mimo ohrožení života, potvrdila agentura AFP s odvoláním na prokuraturu. Mezi oběťmi útoku nožem jsou čtyři děti ve věku od 22 měsíců do tří let a dva dospělí, z nichž jeden utrpěl těžká a druhý lehčí zranění. Muž v době útoku nebyl podle policie pod vlivem alkoholu ani omamných látek.

10. června 2023 9:12 Čas čtení 1:08 Zázrak: Čtyři děti z Kolumbie přežily pád letadla a měsíc v džungli na vlastní pěst. Jednomu z nich byl jen rok Zázrak: Čtyři děti z Kolumbie přežily pád letadla a měsíc v džungli na vlastní pěst. Jednomu z nich byl jen rok

O pachateli je známo to, že jde o Syřana a ve Francii pobýval jen několik měsíců. Dříve žil deset let ve Švédsku, upřesnila francouzská premiérka Élisabeth Borne. Ve Francii útočník neměl trvalý pobyt. Bezpečnostní složky evropských států o něm nemají žádné záznamy, rovněž neexistují doklady o tom, že by v minulosti absolvoval psychiatrickou léčbu.


Ve Švédsku byl Syřanovi přiznán statut uprchlíka, přesto o azyl požádal loni i ve Francii. Jak informovala televize BFM, tato žádost mu byla téměř před týdnem zamítnuta. Zatím není jasné, zda má tato skutečnost něco společného s jeho činem.

Server France24 dodal, že muži je jednatřicet let. Napadení pochází z různých evropských zemí, kromě Francie také z Velké Británie, Nizozemska a Portugalska.

Domů
Sdílet
Diskuse