Proč se objevují sny a jak si je pamatovat

Existuje několik teorií o tom, proč lidé sní. Že zrovna vám se už dlouho nic nezdálo? S těmito tipy se snové příběhy vrátí!

Sny jsou obrazy, emoce nebo pocity, které mozek produkuje během spánku. Zatímco snění může nastat během jakékoli fáze spánkového cyklu, spánek s rychlým pohybem očí (také známý jako REM spánek) produkuje ty nejpamátnější a nejživější sny. Existuje přitom mnoho typů snů, včetně léčivých, prorockých, opakujících se i lucidních.

Důvod, proč lidé sní

Původ snů nebo víra v to, odkud pocházejí, má velmi bohatou historii a minulost. Jedna z teorií říká, že lidé sní o zpracování emocí. Někteří odborníci zase tvrdí, že účelem snů je naučit se nové dovednosti a zlepšit schopnosti řešení problémů. Další teorie se opírá o myšlenku, že sny jsou nápomocné při vytváření nových vzpomínek a je nutné zmínit i to, že mnoho náboženských tradic sny považuje za způsob, jak se spojit s jinými světy nebo dimenzemi.

5 typů snů

Lidé mohou mít několik typů snů. I když jsou možnosti neomezené, tyto kategorie jsou běžné.

1. Sny o létání: Mnoho lidí sní o tom, že mohou létat. Tyto sny jsou často příjemné a dokonce euforické. Snílci si je spojují s pocity svobody, nebojácnosti a posílení.

2. Lucidní sny: Spící si uvědomí, že sní, když je ve stavu lucidního snění, a může si ve snu udržet určitou kontrolu nad svým tělem a myšlenkami.

3. Noční můry: Jsou to sny vyvolávající strach. V tomto případě snový stav představuje způsob, jakým mozek zpracovává každodenní stresory.

4. Prorocké sny: V prorockých snech lidé vidí, že se budoucí události stanou dříve než ve skutečnosti.

5. Opakující se sny: Opakující se sny obsahují stejné nebo podobné představy a pocity v předchozích událostech a mohou se také objevit jako opakující se noční můry. Různé teorie naznačují, že jsou výsledkem vyhýbání se riziku a strachů nebo jiných nevyřešených problémů.

Jak si sny pamatovat?

Každý sní, ale jen málo lidí si své sny pamatuje. Chcete-li k nim patřit, vytvořte si dobrý spánkový režim. Choďte spát ve stejnou dobu a u postele mějte notýsek s tužkou. Zároveň se zaměřte na zapamatování hned po probuzení. Vzpomínka na sen rychle mizí, takže si ji zkuste přehřát ještě ve chvíli, kdy ležíte v posteli. A pozor na budík!

Pokud se probudíte náhle (násilně), pravděpodobně upadnete do bdělého stavu mysli a všechny fragmenty, které by mohly z vašich snů zůstat, se rychle rozptýlí. Zkuste použít budík, který má jemné zvuky.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2814941/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat