Hlavní obsah

Papež se po operaci dobře zotavuje, ale v nemocnici zůstane i příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Po operaci břicha se papež František úspěšně zotavuje, uvedli v sobotu lékaři. Podle nich ale bude nutná hospitalizace v nemocnici Gemelli i v příštím týdnu. Na tiskové konferenci o tom informoval chirurg Sergio Alfieri.

Foto: Remo Casilli, Reuters

V nemocnici Gemelli zůstane papež František celý příští týden

Článek

I když se papežův stav zlepšuje, lékaři mu doporučili, aby vynechal nedělní požehnání z balkonu nemocnice. Obávají se toho, že by mohlo docházet k nadměrnému namáhání břišní stěny.

„Je nutné si uvědomit, že už vstávání z postele a sezení v křesle zatěžuje břišní stěnu,“ varoval Alfieri. Papež František údajně souhlasil s tím, že v nemocnici zůstane alespoň celý příští týden.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Chirurg Sergio Alfieri

Papež František se podrobil tříhodinové operaci

Svět

Podle agentury Reuters zdůraznil, že se devětasedmdesátiletý papež zotavuje dobře. Je ale nutné si uvědomit, že od operace uplynuly teprve tři dny. „Požádali jsme Svatého otce, aby byl obezřetný a vyhnul se zátěži,“ doplnil chirurg, který vedl středeční zákrok.

Papež František absolvoval tříhodinový chirurgický zákrok k odstranění břišní kýly ve středu. Před dvěma lety podstoupil operaci v téže nemocnici, při níž mu byla odebrána část tlustého střeva. Tehdy až sedm dní po zákroku udělil požehnání z balkonu v nemocnici věřícím, jak připomněl Alfieri.

Alfieri také sdělil, že papež byl v pátek odpojen od nitrožilních hadiček a nyní přechází na polotuhou stravu. Všechny zdravotní ukazatele jsou v normě a nebyly zaznamenány žádné srdeční problémy.

Vatikán již dříve oznámil, že z preventivních důvodů byly zrušeny veškeré soukromé a generální audience papeže až do 18. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám