Přírodní koupaliště v Plzeňském kraji nabízejí čirou vodu bez sinic, mají kolem 20 stupňů

Zveřejněno v Plzeňský kraj ZAK
Od - pátek, 9. červen 2023 08:07
Přírodní koupaliště v Plzeňském kraji nabízejí čirou vodu bez sinic, mají kolem 20 stupňů ilustrační. Foto: P. Bauer

Čirou vodu s vysokou průhledností a bez sinic nabízejí přírodní koupaliště v Plzeňském kraji. Na začátku koupací sezony má voda v přehradě Hracholusky, v Bolevecké rybniční soustavě v Plzni a v dalších plochách regionu teplotu kolem 20 stupňů a nabízí ideální podmínky pro plavce, řekl hydrobiolog Jindřich Duras. Jeho slova potvrdili krajští hygienici, kteří pravidelně sledují kvalitu vybraných koupališť. Z prvních vzorků, které letos odebrali, vyplynulo, že voda je všude kvalitní.

"Na stojatých vodách máme teď nejpříznivější období z hlediska kvality vody, protože jarní rozvoj řas už obvykle odezněl a sinice se ke svému rozvoji ještě řádně nenadechly," uvedl Duras. Podle něj to platí také o rybnících v Bolevci. Nejlepší podmínky na koupání jsou tam na Velkém Boleveckém rybníku, kde je průhlednost kolem 2,5 metru, teplota vody 20 stupňů a teď se s lepším počasím zvýší na 21 až 22 stupňů. "Dobře se tam podařilo doplňování vody čerpáním z Berounky. Aktuálně chybí 55 centimetrů, což je oproti 1,36 metru v dobách největší nouze velmi dobré," uvedl.

I další rybníky soustavy mají velmi dobrou kvalitu vody s průhledností jeden až 1,5 metru. "Sinice nikde nejsou, bakteriologická kvalita vody je všude výborná, takže ideální místo ke koupání," řekl hydrobiolog. Košutecké jezírko v Plzni má také průhlednost kolem 2,5 metru, teplota vody je mírně pod 20 stupni, protože hladina je méně vystavená slunečnímu záření.

Největší vodní plocha kraje, přehrada Hracholusky na severu Plzeňska, má podle Durase ještě průzračnější vodu s výbornou kvalitou. Průhlednost v dolní části od hráze převyšuje čtyři metry, což je výborné i pro potápění a šnorchlování, minulý týden byla šest metrů. Teplota vody v povrchové vrstvě se také blíží 20 stupňům Celsia. "Sinice se zatím nevyskytují, a to ani v horní části na Butově, která je jimi vždycky postižena nejvíce. Tam jsme naměřili průhlednost dva metry, což je ojedinělé. V celé nádrži je tedy výtečná situace," uvedl.

Také přehrada České údolí v Plzni, která má tradičně špatnou kvalitu vody, zažívá teď své lepší dny. "Průhlednost vody je tam 0,8 metru, což je pro tuto lokalitu výborné, ale v porovnání s ostatními místy ke koupání to za moc nestojí. Horší je, že už jsme zaznamenali počátek rozvoje sinicového vodního květu a teď záleží na počasí, jak se bude vyvíjet," uvedl Duras. Pokud bude pršet a vodní nádrž se propláchne, tak se sinice vyplaví, ale přibude hustý vegetační zákal a výrazně se zhorší bakteriologické charakteristiky vody, a v tomto případě by se tam lidé koupat neměli. "Teď je to na hraně toho, co kdo snese," řekl.

Výbornou kvalitu vody má podle hygieniků biotop v Blovicích na jihu Plzeňska, rybníky Babylon a Kdyně - Hájovna, oba na Domažlicku a na Klatovsku má rybník Bušek ve Velharticích dobrou vodu se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.

čtk