Brněnská technologie vyčistí bazény hrochů i vyder v Singapuru. Za hodinu zvládne 3500 kubíků vody

Zakázka za osm milionů korun má singapurské zoo ušetřit vodu a energii na její ohřívání. Brněnská firma Lifetech dodá různá zařízení.

Eliška NováEliška Nová

hrosik

Foto: Mandai.com

Brněnská firma Lifetech dodá zařízení například i pro hrošíka liberijského

0Zobrazit komentáře

Singapurskou zoo obývá přes patnáct tisíc zvířat. Zmíněný počet představuje rovněž víc než 560 živočišných druhů. Všechna tahle zvířata mají ale velké nároky na vodu, navíc každému druhu vydrží tekutina čistá jinak dlouho. Zoo se zároveň snaží chovat ekologicky. Poptala proto zařízení na čištění vody, které bude co možná nejefektivnější. Dováží ho brněnská firma Lifetech.

Ta do asijského Singapuru dodává zakázku v hodnotě osm milionů korun a v konkurenci uspěla před jinými společnostmi z USA nebo z Francie. „Singapurci měli pozitivní referenci na naši technologii z oceánografického centra, kde už ji používají mnoho let,“ uvedl pro CzechCrunch šéf obchodu společnosti Lifetech Michael Carvan.

Zařízení firmy se používá především ve velkých veřejných bazénech nebo aquacentrech. Příkladem může být brněnský Aquapark Kohoutovice nebo rekreační areál na Kraví Hoře. O čištění a dezinfekci vody se ale stará také v plaveckém bazénu v norském Bismu či ve vodním světě v polské Zelené Hoře. Začínají po něm toužit také v poloveřejných hotelových bazénech a wellness centrech, třeba v hotelu Kempinski Vysoké Tatry.

Pro zakázku pro zoo v Singapuru, která je součástí divoké rezervace Mandai, bylo ale stěžejní použití zařízení v Moskvariu, což je je obrovské oceanárium v Moskvě, kde chovají víc než dvanáct tisíc vodních živočichů, a také v delfináriu v ruském Gelendžiku na břehu Černého moře.

Lifetech do zoo dodává různé čističky. Singapur totiž jasně definoval jednotlivé filtrační okruhy, na základě nichž se vybíralo. Brněnská společnost musela se svými technologiemi co nejvíc vyhovovat charakteru živočichů a vody, protože jde o stojatou i tekoucí vodu, stejně jako o sladkou a slanou. „Ve stojaté vodě se rychleji množí bakterie a viry, stejně jako biologická zatížení, která je složitější odstraňovat. Výhodou naší technologie je právě účinnost, s jakou během průtoku reaktorem vodu dezinfikuje a čistí,“ popisuje Carvan.

Čistička využívá polychromatického UV zařízení, pomocí kterého odstraňuje a snižuje objem nežádoucích mikroorganismů nebo různých vázaných sloučenin ve vodě. Kromě toho ale používá také čištění, při němž přijdou ke slovu hydroxylové radikály. „Ty jsou extrémně reaktivní a mají nejvyšší oxidační potenciál mezi všemi známými činidly. Tím umožňují odstraňovat organický materiál, bakterie, viry a další polutanty během milisekund,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti.

Takto se dá vyčistit pitná, odpadní a stejně tak i procesní voda z průmyslu. V Singapuru touto cestou vyčistí asi tři a půl tisíce kubíků vody za hodinu, což sníží využívání vody až o 25 procent. Zařízení běží neustále, pro zoo pak představuje úsporu na vodě, která se nemusí tak často obměňovat. Další úspory plynou také z ohřívání vody, protože zatímco nová se musí ohřát, tu přečištěnou stačí dohřát o pár stupňů.

Lifetech pro zoo upravil zařízení tak, aby bylo možné vzdáleně kontrolovat jeho různé funkce. Speciální úpravu pak dostaly technologie, které přijdou do styku se slanou vodou. Dohromady budou produkty čistit a dezinfikovat vodu v 36 samostatných okruzích. Jde například o ptačí jezírko, bazén pro krokodýly, ale i pro hrochy, liberijské hrošíky a primáty. V přečištěné vodě se budou koupat rovněž vydry, medvědi, tapíři či gaviálové. Technologie bude zoo používat i v balvanitém potoku nebo v jeskynní sprše.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym