Dáte si v létě rádi vychlazenou minerálku nebo perlivou limonádu? Podle zubaře to není dobrý nápad

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. června 2023 14:28

Léto je za dveřmi a kromě jiného k němu patří i pořádně vychlazené nápoje, častokrát ty perlivé. Ty totiž představují osvěžující alternativu alkoholických a šumivých sladkých nápojů. Ve skutečnosti ale mohou tělu i škodit.

Pokud máte doma nějaký bublinkovač, zřejmě to sami znáte. Bublinky v perlivých vodách vznikají tak, že se do vody přidá oxid uhličitý, a tekutina tak obsahuje slabou kyselinu uhličitou.

Zubař Adam Thorne z londýnské Harley Street ale na webu Daily Mail upozornil na vedlejší účinky pití perlivé vody. Jsou totiž extrémně kyselé. "Bublinky tak narušují vaši zubní sklovinu a časem bolestivé, žluté popraskané zuby," uvedl. 

"Kamkoli jdete, všude lidé popíjejí smoothie, kávu, džusy a perlivou vodu. Všechny jsou vysoce kyselé a napadají vaše zuby. Pokaždé, když něco takového zkonzumujete, trvá vaší zubní sklovině tři hodiny, než se z toho vzpamatuje," podotkl.

"Pokud tedy celý den popíjíte, vaše zuby jsou pod neustálým útokem kyseliny," říká Thorne. "To může způsobit erozi ochranné skloviny, což způsobuje bolesti a zvýšenou citlivost zubů. Může to také vést k jejich rozkladu," dodal.

Lékař proto radí namísto neustálého popíjení spíše vypít celou sklenici najednou. "Zkuste také použít brčko k nasměrování vody do krku," doporučuje.

Témata: Lidé lékaři nápoje