Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
10. června 2023 17:27
Čas čtení 1:19

Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil Zelenskyj. „Rusům už nezbývá moc času,“ řekl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil Zelenskyj. „Rusům už nezbývá moc času,“ řekl
Zdroj: TASR/AP

Od začátku června se spekulovalo o tom, jestli Ukrajina již nepodniká kroky v rámci protiofenzivy na svém území okupovaném Ruskem. Vláda Ukrajiny to odmítala potvrdit. Až do soboty, kdy to potvrdil sám prezident.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu bez dalších podrobností potvrdil, že na Ukrajině již probíhá protiofenziva zaměřená na získání území okupovaných ruskými silami. Vyjádřil se tak na společné tiskové konferenci s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, který je na návštěvě Kyjeva. TASR o tom informovala podle zprávy agentury AFP.

10. června 2023 15:56 Čas čtení 1:11 Ohavný útok ve Francii: Muž napadl nožem 4 děti a 2 dospělé, všechny oběti jsou v nemocnici. Obvinili ho z pokusu o vraždu Ohavný útok ve Francii: Muž napadl nožem 4 děti a 2 dospělé, všechny oběti jsou v nemocnici. Obvinili ho z pokusu o vraždu

„Na Ukrajině probíhají protiofenzivní a obranné akce: v této fázi nebudu mluvit o podrobnostech,“ řekl Zelenskyj. Ruský prezident Vladimir Putin už v pátek tvrdil, že očekávaná ukrajinská protiofenziva proti ruským silám již začala, je ale bezúspěšná.
Zelenského se v sobotu novináři v Kyjevě ptali i na tato Putinova tvrzení o údajném „neúspěchu“ protiofenzivy, on však pokrčil rameny a odmítavě zvedl obočí, uvedl deník The Guardian.


„Je zajímavé, co Putin řekl o naší protiofenzivě. Podle mě je důležité, aby Rusko vždy cítilo, že jim (ruským silám) už nezbývá mnoho času“ řekl Zelenskyj. Dodal, že je v každodenním kontaktu s ukrajinskými vojenskými veliteli, a to včetně šéfa ozbrojených sil Valerije Zalužného, přičemž všichni jsou podle jeho slov „nyní pozitivně naladěni“. „Řekněte to Putinovi!“ vzkázal.

Pomalý postup

Na internetu se již několik dní objevují informace o tom, že Ukrajina zaujala útočné postavení proti Rusku na několika místech. Mělo by se jednat o prostředek fronty v Záporožské oblasti, o území kolem Bachmutu i v Luhanské oblasti nedaleko Kupjansku. Ukrajinské ofenzivě by také odpovídaly fotografie zničených či opuštěných vozidel pomoci ze Západu, která Ukrajina dostala.

Větší prostor v médiích si však v posledních desítkách hodin vyžádal ruský teroristický útok na vodní nádrž Nová Kachovka, která zatopila jižní část Ukrajiny včetně Chersonu. Rusko taktéž nadále podniká dronové útoky do civilních oblastí ukrajinských měst, jako je právě výše zmíněný Cherson nebo Oděsa. Podle BBC vypálilo Rusko na Oděsu 8 raket a vyslalo 35 dronů, protivzdušná obrana sestřelila dvě rakety a 20 dronů.

Domů
Sdílet
Diskuse