Král kontroverze pověsil kopačky na hřebík. Tohle jsou nejlepší výroky Zlatana Ibrahimoviće

10.06.2023, 18:22
Aktuality
Zlatan Ibrahimović (© AFP)

Slavný švédský fotbalista po posledním kole italské Serie A oznámil konec kariéry. Sportovní svět tak před necelým týdnem přišel o fenomenálního hráče, baviče, ale také muže, který svými výroky přitahoval pozornost všude, kde se objevil. Zlatan Ibrahimović (41) byl jedinečný úkaz.

Promyšlená mediální hra?

Ibrahimović se v posledních letech své kariéry projevil jako vůdčí osobnost a měl mimořádně pozitivní vliv na šatnu AC Milán. Spící obr dokázal jen pár let zpátky vyhrát vytoužené scudetto a právě Zlatan byl klíčovou postavou, která dodala nezkušenému týmu tolik potřebnou vítěznou mentalitu.

Právě hlava je také tím, čím se rodák z Malmö proslavil. Jeho psychologické hry s médii a protihráči si novináři často spojovali s drzostí a arogancí, ale faktem zůstává, že Ibrahimović - vyznačující se obrovským smyslem pro humor - vždy věděl, co dělá. Ať už šlo o výroky ve třetí osobě, nebo ironické, uštěpačné poznámky, fanoušci věděli, že když Ibra promluví, rozhodně se nebudou nudit. Jako by parodoval a vykresloval charakter obyčejného namyšleného fotbalisty...

Dobře vybudovaná značka mu zajistila, že se stal jednou z nejvlivnějších fotbalových osobností 21. století. V soukromí byl jiný, o čemž svědčí svědectví milánského spoluhráče Oliviera Girouda. "Je to dobrý člověk. Navenek působí sebestředně, ale když s ním pracujete každý den, uvědomíte si, že tomu tak není." To ovšem neznamená, že by byl svatý. Ve skutečnosti měl Zlatan k nevinnosti daleko.

Co slovo, to perla

Kariéra tehdy začínajícího fotbalisty se mohla ubírat jiným směrem, kdyby v roce 2000 zamířil do Arsenalu. Manažer Arséne Wenger ho chtěl pozvat na zkoušku, což odmítl se slovy: "Zlatan na zkoušky nechodí. Buď mě znáte, nebo neznáte, a pokud ne, tak mě nemůžete chtít." Jindy se ho novinář na tiskové konferenci zeptal, proč má na obličeji škrábance. "Zeptejte se své ženy," zněla okamžitá odpověď.

Ibrahimović na sebe upozornil i nepříliš úspěšným působením v Barceloně, kde narazil na odlišný přístup trenéra. "Guardiola začal v kabině filozofovat. Neposlouchal jsem ho, proč bych měl? Byly to hloupé řeči o krvi a potu. Koupili si Ferrari a jezdili s ním jako s Fiatem," opsal své pocity.

Dnes už legendární je výrok na adresu bývalého norského reprezentanta Johna Carewa, který se v médiích nahlas zamýšlel nad tím, zda jsou Zlatanovy "finty" na trávníku opravdu nutné. "To, co Carew dokáže s míčem, já dokážu s pomerančem," zareagoval a jeden z prvních fotbalových "virálů" byl na světě.

Během svého působení v Juventusu. (©Profimedia)

Novináři často chodili na tiskové konference právě kvůli němu. "Jaký dárek? Dostala Zlatana," odpověděl na otázku, co koupil své snoubence poté, co ji požádal o ruku. "Kdybych se věnoval taekwondu, asi bych vyhrál pár olympijských medailí," rozplýval se sebevědomě při zmínce o tom, co by dělal, kdyby neběhal po fotbalových trávnících. Na jeho obranu je třeba říct, že vlastní černý pásek v tomto sportu.

Zlatan opravdu dokázal vypadat hrozivě. Když si jeho spoluhráč z Ajaxu Rafael van der Vaart stěžoval, že po úmyslném tvrdém zákroku od Ibrahimovice utrpěl zranění kotníku, ten kontroval: "Nezranil jsem tě schválně a ty to víš. Jestli mě ještě jednou obviníš, zlomím ti obě nohy, tentokrát úmyslně." Asi není divu, že po jeho přestupu do Juventusu se v šatně nizozemského celku hodně slavilo.

Švéd nesl neúspěchy nesmírně těžce. "Mistrovství světa beze mě nemá cenu sledovat," prohlásil poté, co se dozvěděl, že nebyl zařazen do nominace národního týmu na světový šampionát v Rusku.

V PSG dobyl ligu. (©Profimedia)

Ibrahimović ve své kariéře vystřídal devět klubů, ale s aklimatizací si před přestupy příliš hlavu nelámal. "O místních hráčích toho moc nevím, ale oni určitě znají mě," prozradil po svém příchodu do PSG v roce 2012. "Nemůžu se ubránit úsměvu, protože jsem skvělý," dodal.

Právě ve francouzské metropoli se setkal s Davidem Beckhamem, který je považován za ikonu módního průmyslu. Jeho hudební výběr však Zlatana příliš nenadchl. "V šatně jsme si prohlíželi jeho playlist. Byla tam spousta písniček od Seleny Gomez, Jonas Brothers a Justina Biebera. Je dobré vědět, že ani David Beckham nemá vkus na všechno."

Fotbalista také rád hovořil o kráse žen. Na otázku jedné reportérky, zda je gay, odpověděl po svém. "Přijďte dnes večer ke mně domů a uvidíte, jestli jsem gay. A vezměte s sebou i svou sestru."

Autor: Livesport.cz / Róbert Krupár

Komentáře (46)

Přidat komentář
culé

Legenda

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Salfovic

Vychytrale ty citáty ukryly v článku v domnění, že si ho pak celý přečteme. Hovno.

Reagovat
ACSeRw!n

hnus taky sem doufal, ze to bude heslovite.. takhle to je no bueno

Reagovat
Firkraag

A pěkně ve formátu rozlosování pohárů

Reagovat
HOAX

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rothbard

Jeden z mála článků, co jsem na EF přečetl

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Nic kontroverzního na něm není. Výborný hráč s lehce psychopatickými sklony. Chováním a morálkou nula. Fanoušky má hlavně mezi submisivními lidmi, a lidmi co uznávají hlavně moc a peníze. Jinými slovy lůzou.

Reagovat
Raff81

Reagovat
Mr.Dalby

Takže máš plakát jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nizzie

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo. Uprostřed. Mezi Stevenem Seagalem a Michalem Davidem.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Neutron

Picovina.

Reagovat
Keboto

Reagovat
Raff81

Nejlepší výroky?? Tohle egoistický prase vůbec nemá co dělat mezi smetánkou nejlepších útočníků... fotbalista slušnej, ale charakterně skoro není větší skety než tenhle potrat. Nikdy nebude dosahovat takové velikosti jako byl např. Henry, Shearer, Del Piero, Raul, Inzaghi, Bergkamp, Kluivert , Rooney , Van Nistelrooy apod.. slovo legenda je v jeho případě úplně mimo mísu

Reagovat
Mr.Dalby

Sám jsi mimo mísu. Zlatan je z těch který jsi napsal absolutně nejkomplexnější útočník.

Reagovat
Benfica

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Mluvíš o charakteru a napíšeš Rooneyho jo?

Reagovat
Breze

Reagovat
Manik...

Reagovat
oli9

Mně byl například z United jeden z mála sympatických.. A i to jak začínal v Evertonu. Pan fotbalista

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Witcher

Lafata je kde?

Reagovat
Keboto

Reagovat
stas87

Tak tu uz chyba aby Zlatana skritizoval chodiaci slavisticky komplex a je to komplet.

Reagovat
Mr.Dalby

Reagovat
ian.rush

Je až s podivem, že na to, v jakých klubech působil, nevyhrál nikdy Ligu mistrů.

Jeden z dalších jako Nedvěd, kterým byl tento úspěch odepřen.

Jinak pro mě to byl pan fotbalista, který se sice na můj vkus projevoval až moc sebestředně a egoisticky (ač je třeba v článku zmíňka, že je to jakási jeho image nebo mind game), ale byl to jeden z nejlepších hroťáků, ne-li jednu dobu asi možná i nejlepší hroťák své doby, což potvrzoval napříč nejlepšími evropskými ligami.

Reagovat
DrQQ

Prečo nosíš číslo 21?

Lebo som 3x lepší ako Ronaldo.

:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jeden z nejlepších útočníků poslední dekády a nebýt Ronalda s Messim, nějaký zlatý míč by určitě měl. Když přišel do United, říkal jsem si, že vyhoří. Pokročilý věk a PL? No celkově v tom roce nastřílel 27 branek a to se ještě několik týdnů před koncem sezony zranil. Byl to borec a kdo ho viděl hrát na hřišti, tomu upřímně závidím.

Navíc charakterově mi sedí, co se týče osobního života. Žádný děvky, ale rodinnej život.

Reagovat
Ingimir

tak jeho najlepšie umiestnenie bolo štvrté miesto v 2013, takže to neboli len Ronaldo a Messi kto mu bránili vo výhre

Reagovat
Mercury

A ve ktere sezone by ten Zlaty mic jako ziskal? On snad nebyl nikdy ani v top 3.

Reagovat
Seydou Doumbia

nebyl protože nechtěl být no

Reagovat
Kucka

Reagovat
Witcher

Tak co si budem kdyby na jeho pozici v těch klubech byl třeba Chorý nebo Libor Došek tak mají podobné čísla

Reagovat
adman72

V jednom zo svojich domov mal vo vstupnej hale foto zaspinenych noh na travniku. Krd sa ho spytali, preco tu ma taku skaredu fotku, odpocedal nejako takto: Toto su moje nohy, ktorym vdacim za to, co mam.

Reagovat
Bakary3

Wau, tak to jo. To má hloubku.

Další jeho egosracka.

Se fakt divím, kolik lidí je z toho hotovejch

Reagovat
oli9

Umle zahrát, dávat krásné góly, nabít lidi..

Stejně tak chovat se jak píča a myslet si že má vždy pravdu... Mlčeti zlato někdy

Četl jsem jeho knížku a děsná sračka

Reagovat
ACSeRw!n

ta knizka je fakt totalni sracka.. navic plna jeho vymyslu, vubec to neni podle pravdy

Reagovat
Csaplárova past

Zlatan, má můj obdiv. Říkal si co chtěl a komu chtěl a jeho štěstí nebylo závislé na názorech ostatních. Takový člověk má vždy vysokou sebehodnotu.

To jen dnešní pseudokorektní společnost nutí muže chovat se jinak.

Úplně si představuju ty ksichty v kabině Barcelony, když je tam gejmil.

Reagovat
Seydou Doumbia

dneska je pičus každý kdo si dovolí být jen trochu kontroverzní, to je potom těžký...a všichni se cíti hrozně ubliženě, kokotská doba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele