InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krafferova zahrada v Jindřichově Hradci se postupně proměňuje. Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit i v neděli

JINDŘICHŮV HRADEC – V rámci celoevropského svátku otevírání neobyčejných zahrad si mohou návštěvníci prohlédnout i Krafferovu zahradu v Jindřichově Hradci. Tu má už přes dva roky v pronájmu Ateliér Za Mák, kterému se daří původně dost neutěšený prostor zkulturnit. Během tohoto Víkendu otevřených zahrad tu je připravený bohatý program pro děti i dospělé, který vždy začíná komentovanou prohlídkou.

„Areál Krafferovy zahrady máme pronajatý od města Jindřichův Hradec na dvacet let, během kterých ho musíme celý opravit. Jsme tady přes dva roky, takže některé opravy a úpravy už jsou vidět. Především teď stavíme novou budovu se zázemím pro návštěvníky. Kdo tady byl v loňském roce, tak ví, že na jejím místě byla vybouraná díra. Dnes už stojí hrubá stavba. Po dokončení v ní bude mimo jiné i květinářství a krajinářský ateliér," uvedla zahradní architektka Michaela Zudová.

V současné době se také opravuje původní barokní ohradní zeď. „Po kouskách se to tady tedy nějakým způsobem snažíme dávat dohromady, abychom areál mohli zpřístupnit lidem. Naším cílem je, aby zahrada byla samostatná. Ve spodní části proto pěstujeme rostliny k řezu a máme tu floristickou dílnu. Ve sklenících, které jsou ještě původní, pěstujeme trvalky, které máme také na prodej. Chtěli bychom, aby zahrada mohla do budoucna mít alespoň jednoho zaměstnance, který by o ni pečoval. My se o ni teď staráme ve svém volném čase, po naší práci," dodala architektka.

Vedle produkční části bude v zahradě k dispozici i část veřejná. „Lidé si mohou vzít deku a posadit se tu, číst si knihu nebo si vzít kávu a projít se. Chceme ukázat, že i veřejný prostor se dá dělat na zahradnicky profesionální úrovni. Není to jen sekání trávy a stříhání keřů," poznamenala Michaela Zudová.

Kromě novostavby jsou na zahradě zatím ještě k vidění i torza starých skleníků. „Všechny byly vytápěné, takže měly kamna a komíny. Zimu tu tedy zahradníci netrávili odpočinkem, ale přikládáním dřeva do kamen. Máme tu i nové skleníky, které jsme dostali od našich přátel. Je tu i řada nových stromů, které si tu zasadili lidé, kteří nás loni podpořili v kampani Hithit. Jinak tu žádné zajímavé stromy nejsou, jedině snad jinan dvoulaločný, neboli ginko biloba, který je víc než sto let starý. Letos jsme vylepšili zeleninovou zahrádku, na které jsme vytvořili i ukázkovou část pro děti ze škol a školek," zmínila architektka s tím, že v zahradě se nepoužívá žádná chemie, pouze kompost a motyka.

Zájemci o návštěvu zahrady budou mít možnost si ji prohlédnout ještě v neděli 11. června. Komentované prohlídky se konají od 10, 14 a 16 hodin. V 10 hodin tu také začíná kurz akvarelu a v 15 hodin si nejen děti mohou s divadlem Chůdadlo vyzkoušet své žonglérské dovednosti. Milovníci bylinek si mohou vyrobit vlastní elixír, parádnice potom brož. A chybět nebude ani pojízdná kavárna.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace