Vše, co potřebujete vědět o mamografii

Vše, co potřebujete vědět o mamografii
Fotografie: unsplash.com
  • Mamografie je obecně považována za nejspolehlivější metodu pro detekci rakoviny prsu v raných stádiích
  • V Česku je screenginová mamografie bezplatně dostupná pro všechny ženy straší 45 let, a to každé dva roky
  • Před mamografickým vyšetřením byste se měli vyvarovat používání deodorantů, pudrů nebo krémů na prsa a podpaží

Mamografie je důležitá diagnostická metoda, která se používá k včasnému odhalení rakoviny prsu. Pro ženy je klíčové, aby byly informovány o této metodě, protože prevence a pravidelné kontroly jsou zásadní pro zachování zdraví prsou. Podle Masarykova onkologického ústavu je v České republice screenginová mamografie bezplatně dostupná pro všechny ženy straší 45 let, a to každé dva roky.

Co je mamografie?

Mamografie je speciální rentgenové vyšetření prsu, které umožňuje zobrazení prsní tkáně ve velmi detailním rozlišení. Používá se k hledání příznaků rakoviny prsu, jako jsou nádory nebo mikrokalcifikace, které mohou naznačovat možnou přítomnost nádorů. Mamografie je obecně považována za nejspolehlivější metodu pro detekci rakoviny prsu v raných stádiích, což významně zvyšuje úspěšnost léčby a uzdravení.

Pro koho je mamografie vhodná?

Obecně se doporučuje, aby ženy starší 40 let chodily na mamograf pravidelně. Toto doporučení může být individuálně upraveno na základě osobních faktorů a anamnézy pacientky. Ženy s vyšším rizikem výskytu rakoviny prsu s rodinnou anamnézou této nemoci nebo nositelky mutací genů BRCA1 a BRCA2 by měly chodit na mamografii dříve a častěji.

Jak vyšetření probíhá?

Radiologická asistentka před vyšetřením vysvětlí pacientce celý průběh mamografie a pomůže se správně k mamografu postavit. Poté se prsa postupně přikládají mezi dvě speciální desky, které umožňují lepší zobrazení tkáně. Přestože může být tento proces nepříjemný a místy bolestivý, trvá pouze krátkou dobu. Získané snímky jsou poté vyhodnoceny radiologem, který hledá abnormality nebo podezřelé změny v tkáni prsu.

Jak se na mamografii připravit?

Před mamografickým vyšetřením byste se měli vyvarovat používání deodorantů, pudrů nebo krémů na prsa a podpaží, protože tyto látky mohou ovlivnit výsledky vyšetření. Doporučuje se nosit volné oblečení, které umožní snadný přístup k prsům. Před vyšetřením se obraťte na svého lékaře, pokud jste těhotná nebo pokud máte jakékoli problémy s prsy. Protože se jedná o druh rentgenového vyšetření, v těhotenství není vhodné.

Mamografie je klíčovým nástrojem pro včasné odhalení rakoviny prsu. Pravidelné mamografické vyšetření pomáhá zvýšit šance na úspěšnou léčbu rakoviny prsu. Je důležité, aby ženy byly informovány o této metodě, věděly, kdy a jak často mamografii podstoupit a jak se na ni připravit. Pokud máte jakékoli obavy nebo otázky ohledně mamografie, obraťte se na svého lékaře, který vám poskytne další informace a doporučení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze