Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Maxová může vést kandidátku SOCDEM ve volbách do Evropského parlamentu

Radka Maxová foto: Křivan LadislavMAFRA

Europoslankyně Radka Maxová sjezdu Sociální demokracie oznámila, že má zájem vést kandidátku strany do Evropského parlamentu. Strana má podle ní kandidovat samostatně jak do europarlamentu, tak ve volbách do Poslanecké sněmovny. Maxová byla v roce 2019 zvolena za hnutí ANO, ale rozešla se s ním.
  18:49aktualizováno  21:04

„Radku Maxovou považuji za skvělou europoslankyni,“ řekl předseda sociální demokracie Michal Šmarda. O podobě své kandidátky pro volby do Evropského parlamentu rozhodne podle něj strana na konci září či začátkem října.

„Chtěl bych, aby se kandidátka otevřela sociálně odpovědně uvažujícím osobnostem,“ řekl Šmarda. Souhlasí s názorem Maxové, že má SOCDEM kandidovat pod svou značku.

Svůj odchod z ANO v říjnu 2020 vysvětlila Maxová tím, že se hnutí odklonilo od původních myšlenek. Maxová také vyčetla předsedovi hnutí Andreji Babišovi nezvládnutí koronavirové krize i chování k bývalému ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Babiš v reakci na její konec v hnutí ANO prohlásil, že se hnutí musí očistit od egoistických kariéristů.

Maxová byla jednou ze zakládajících členek Babišova hnutí. Byla v ANO od roku 2012. O rok později se dostala do Poslanecké sněmovny. Předtím, než se stala poslankyní, byla ředitelkou jakosti v Kosteleckých uzeninách, které patří pod holding Agrofert. Od srpna 2012 do března 2013 byla i místopředsedkyní ANO.

Nový název strany i logo, staronový šéf

Sociální demokracie si před tím na sjezdu znovu zvolila jako předsedu Michala Šmardu, který porazil exministra zahraničí a kultury Lubomíra Zaorálka i starostu Brna-Líšně Břetislava Štefana. „Sociální demokracie je schopná dát do pořádku hrozivé deficity, kterých současná vláda dosahuje,“ řekl Šmarda.

Strana si také změnila název na Sociální demokracie, zkratku bude používat SOCDEM a má i nové logo, stylizovaný okvětní lístek růže, na němž je zkratka názvu. Na voliče se bude obracet se sloganem Lidskost místo sobectví.

Podle Šmardy má sociální demokracie připravená opatření, která by do dvou let znamenala až o 200 miliard korun lepší výsledek rozpočtu České republiky může ve svém rozpočtu dosáhnout ročně výsledku až o 200 miliard korun. Strana bude voličům slibovat například to, že prosadí výstavbu 400 tisíc nových bytů.