Ženy v kmeni Mursi si zdobí rty obřími hliněnými talířky. Pro muže je to velmi atraktivní

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Mursi
Zdroj: Nick Fox / Shutterstock

Kmen Mursi je pokládán za jeden z nejagresivnějších v Africe. Obývá oblast v Etiopii a návštěvníky vítá obvykle se zbraněmi v ruce. Proto se tomuto místu turisté spíše vyhýbají. Přesto jsou ale o kmeni některé informace dostupné. Například to, že své tělo především ženy zdobí velmi neobvyklým způsobem.

Živí se pěstováním kukuřice, fazolí a cizrny. Chovají zvěř a žijí ve slaměných chatkách. Jednotlivé osady mívají okolo stovky obyvatel. Kmen Mursi je velmi zajímavý v mnoha ohledech. Jedním z nich je i zdobení těl jednotlivých jeho členů.

Muži si musí projít bolestí

Mužská část kmene jsou silní válečníci a lovci. Považují se za členy, kteří musí být neustále připraveni chránit své okolí. Aby si dokázali svou mužnost, sami sobě způsobují na těle jizvy a tímto způsobem ho zdobí, uvádí server Mursi.

Jizvy na těle mohou ukazovat například to, kolik zvířat už muž zabil. Značí jimi ale také své vztahy k ostatním členům kmene. A pozadu se zdobením nezůstávají ani ženy. Ty ale zacházejí do ještě větších extrémů.

Barevné talíře v ústech

Ženy kmene Mursi nosí ve spodním rtu talířky vyrobené ze dřeva či hlíny. Ty jsou různě barevně zdobené a roztahují ženám rty mnohdy i více než o 10 centimetrů.

Muži v kmeni považují tento druh ozdob za velmi atraktivní, ženy ho proto nosí především ve chvíli, kdy je obsluhují jídlem. Stejně tak si podobné ozdoby vkládají také do uší.

Jak přesně zdobení pomocí talířků v ústech vzniklo, není podle serveru Jayne McLean jasné. Kmen si totiž hlídá své soukromí a historii a je tak velké množství věcí, které o něm lidé ještě nevědí. I proto je ale pro mnohé dobrodruhy nebezpečná oblast velmi atraktivní a pokouší se o ní dozvědět víc.

Zdroj: Jayne McLean, Mursi

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články