Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tornádo se po měsíci vrátilo do stejné obce na Svitavsku. Čechralo střechy

Česko

  19:25
Lubnou u Poličky na Svitavsku zasáhlo v sobotu po měsíci opět slabé tornádo, potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr zasáhl obec přibližně kolem 12:30, trvalo asi deset sekund a poškodil tašky na čtyřech střechách, uvedl starosta Lubné Josef Chadima.

„Nejdřív vznikl na obloze šedý trychtýř. Po chvilce klidu přišel vír, který vše bral nahoru. Vše trvalo asi deset vteřin,“ řekl starosta. Tornádo ze střech bralo tašky, žádnou střechu nezničilo zcela. Vír také v obci vyvrátil strom a rozlomil jeden ořech. Že tornádo obec zasáhlo přesně po šesti týdnech znovu, označil starosta za neuvěřitelnou věc.

Dvě střechy si lidé v obci již podle starosty sami opravili, většinou taškami, které měli v zásobě. Zbylé střechy se opraví v neděli nebo v pondělí, uvedl starosta. Hasiči Pardubického kraje uvedli, že v souvislosti s tornádem v sobotu odpoledne žádný výjezd neměli.

Naposledy se slabé tornádo prohnalo obcí na konci dubna a podobně jako dnes za sebou nechalo škody především na střechách několika domů. Podle dřívějších informací meteorologů urazilo dráhu asi 500 metrů a dosáhlo rychlosti kolem 128 kilometrů v hodin.

Tehdy se v Česku objevilo hned několik silnějších bouří, hlavně na pomezí Moravy a Čech byly podle radaru rozpoznány rotující bouře, tzv. supercely, pod kterými se vyskytovaly případy výraznějších škod větrem.

Tornáda jsou součástí takzvaných supercel, což jsou silné bouře rotující kolem své osy. Meteorologové ale upozorňují, že samotné supercely nemusí být provázeny extrémními jevy, tedy ani tornády. Na území Česka se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, většinou slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Nicméně krátkodobá tornáda se podle nich zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka.

V sobotu lidé podle ČHMÚ na různých místech po republice natočili nebo vyfotili jev zvaný funnel cloud, tedy trombu. V jednom případě zachytili vzdušný vír i poblíž Lubné.

Vedle Lubné se letos objevilo tornádo také poblíž Letovic na Blanensku. Počátkem dubna tam prošlo územím o délce asi čtyři kilometry a způsobilo zejména lokální vývraty v lesích. Bylo na stupni nula, tedy nejslabším. Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. V Lubné na konci dubna dosáhlo podle meteorologů maximálně síly F1-, a to na počátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!