Nedostatek sexu nutně nemusí být příčinou potíží

Může vztah přežít bez sexu? Pravda je taková, že úplně v pohodě. Pokud tedy oba víte, do čeho jdete!

Sexuální vztah se definuje jako dlouhodobé nebo krátkodobé spojení s partnerem, které zahrnuje sex, zejména sexuální aktivitu a sexuální intimitu. Jedná se o jeden z nejzákladnějších typů sociálních vztahů, jež je již dlouho uznáván za nezbytnou součást lidského života.

Sex podporuje imunitu, zlepšuje náladu, prospívá pleti a je skvělý i v mnoha dalších oblastech. Při pohlavním styku i při předehře dochází u mužů i žen k natahování svalů a šlach, ohýbání kloubů a kolísání hormonů, což může podporovat kardiovaskulární zdatnost (1). I proto si většina lidí dělá starosti s tím, když sex chybí. Znamená to snad, že se partnerství rozpadá?

Nedostatek sexu není vždy známkou potíží

Britská sexpertka Tracey Cox na svém blogu vysvětluje, že spousta párů prochází obdobími bez sexu – záměrně i neúmyslně – a přesto si dvojice užívají šťastný a zdravý vztah. Pokud to bude (a má) fungovat i ve vašem případě, musíte zaškrtnout dvě zásadní políčka.

Bezpohlavní vztahy fungují POUZE tehdy, pokud jste OBA spokojeni s tím, že je sex z vašich životů odstraněn. Zároveň byste měli být aktivně intimní v jiných oblastech. Platí totiž, že jakmile jsou náklonnost, blízkost, doteky a líbání mimo hru, jste přátelé, nikoli romantičtí partneři.

„Povinná sexualita“?

Tracex Cox dále poznamenává, že společenský názor, že sex je nezbytný pro udržení šťastného vztahu, je neužitečný a kontraproduktivní. Dle jejích osobních zkušeností páry podléhají tlaku a k sexu se nutí, i kdy nechtějí. To jenom proto, aby vyhověly „standardům“, přitom rozhodnutí, že sex bude – dočasně nebo trvale – pozastaven, aniž by to nutně vztah poškodilo, je úplně běžnou záležitostí.

Situace, kdy opravdu na sex nemyslíte

Váš partner pracuje na noční směny, vy pracujete přes den. Nebydlíte ve stejném městě, ubíjí vás dojíždění, péče o děti a domácnost, každý třetí den jezdíte na veterinu, momentálně u vás přebývá někdo z rodičů a tak dále. Všechny tyto scénáře sex znesnadňují a mohou mít za následek dočasnou intimní pauzu, která je naprosto normální. Spousta dvojic se však shoduje na tom, že sex není důležitý, když jste totálně vyčerpaní, tak uvolněte tlak i vztah tím, že to přiznáte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat